Slovenska ženska odbojkarska reprezentanca je na turnirju drugega kroga kvalifikacij za uvrstitev na svetovno prvenstvo v Marseillu zabeležila prvi poraz. S 3:1 (-24, 20, 11, 20) jo je premagala domača reprezentanca.

V petek so bodo izbranke Tilna Kozamernika pomerile s Španijo, ki je bila danes prosta, v svoji prvi tekmi pa je s 3:1 premagala Grčijo. Slednja je v drugi današnji tekmi s 3:0 premagala Finsko.

* Palača športov, gledalcev 500, sodnika: Godoy Alonso (Španija), Raptis (Grčija).
* Francija: Polechtchouk 12, Bauer 1, Camara 1, Mauricette, Soullard 6, Rybaczewski 16, Volle, Faesch 2, Ortschitt, Lienard 14, Bousquet, Schleck 21.
* Slovenija: Guštin 4, Jerala, Medved, Lipicer Samec 18, Vardič, Borovinšek 14, Podlesnik, Kočar 3, Zdovc 5, Jontes 12, Potokar 7, Cvetanovič.

Izbrankam Tilna Kozamernika ni uspelo pripraviti še drugega presenečenja na turnirju. Čeprav so se v prvem delu tekme favoriziranim gostiteljicam odlično upirale, po izenačenem boju celo dobile prvi niz, so v drugem, potem ko se je poškodovala Anja Zdovc, popustile in bodo drugo zmago, ki bi jim prinesla tretje mesto in nadaljevanje kvalifikacij iskati v tekmah s Španijo oziroma Grčijo.

Slovenke so tekmo odlično začele, očitno je bilo, da so jih domače tudi podcenjevale. Gostje so prišle do vodstva s 6:2 in 10:6, nato pa so svojo igro nekoliko izboljšale tudi Francozinje in na 11. točki je bil izid izenačen. Do končnice si nobena izmed ekip ni priigrala višjega vodstva, prvo žogo pa so imele gostiteljice, a so se Slovenke z uspešnim napadom Maje Guštin ter dvema blokoma Katje Jontes ubranile in celo dobile niz.

V njem je odlično igrala Zdovčeva, ki pa se je začetku drugega poškodovala in v nadaljevanju ni več stopila na igrišče. To se je v igri poznalo, predvsem so njene soigralke izgubile psihološko stabilnost. Začele so delati napake. Tudi domače niso blestele, še pri drugem tehničnem odmoru so imele le točko prednosti, toda zadnji del niza je bil povsem v njihovi kontroli, tako da je prišlo do izenačenja. Po njem pa se Slovenkam ni uspelo pobrati. Tekmice so v obeh preostalih nizih vodile od začetka do konca ter zasluženo prišle do zmage.

* Izjava po tekmi: Tilen Kozamernik, selektor reprezentance: "Za zmago proti tako reprezentanci, kot je reprezentanca Francije, mora v ekipi prav vse 100-odstotno delovati. Vsekakor nas je iztirila poškodba Anje Zdovc. Ne morem reči, da bi srečanje dobili, če se to ne bi zgodilo, toda prepričan sem, da bi se z njeno kvaliteto in izkušnjami nize lahko precej bolj izenačeno pripeljali do končnice, tam pa je potem možno marsikaj. Zdaj je pred mano in ostalimi člani vodstva pomembna naloga. Dekleta moramo umiriti in jih čim bolje pripraviti na nadaljevanje turnirja. Že jutri nas čaka nov pomemben obračun s Špankami in dekleta se morajo zavedati svojih kvalitet ter jutrišnje srečanje odigrati tako, kot znajo."