Najsrečnejša skače naokrog Brigita Langerholc, ki ima z nosečnostjo številne osebne razloge za zadovoljstvo, športni cilji pa bodo počakali najmanj dve sezoni. V najtežjem stanju se nahaja Marija Šestak, slovenska državna rekorderka v troskoku in zbirateljica kolajn na dvoranskih prvenstvih. "Živim iz dneva v dan. Nikoli ne vem, kdaj me bo uščipnilo v hrbtu. Slovenski specialisti pravijo, da so moje težave širše kot le hernija, zato morda z operacijo sploh ne bi rešila problemov. Če bom do začetka junija videla, da se lahko dobro pripravim na svetovno prvenstvo, bo okej, sicer bom končala sezono in se skušala čim bolje pripraviti na naslednjo," ni bila nič kaj optimistična izjava Šestakove.

Tudi Primožu Kozmusu ne gre po načrtih. Zaradi poškodbe je izgubil precej časa, a se zadeve izboljšujejo. Olimpijskega prvaka v metu kladiva čaka brazilska turneja. S trenerjem Vladimirjem Kevom sta šla na pot včeraj, že jutri pa bo v Riu de Janeiru prva tekma. V Uberlandii bo tekmoval 20. maja, v Belmu pa 24. maja. "Za Brazilijo sva se odločila, da Primož čim prej nabere dovolj točk za finale velike nagrade. Konkurenca bo primerna trenutnemu stanju Primoža. Pričakujem, da bodo meti dolgi okrog 77 metrov. Prihodnji mesec naj bi kladivo letelo še meter dlje, s postopnim dvigovanjem daljave pa naj bi avgusta letelo okrog 81 metrov. To pa so daljave, s katerimi se lahko osvoji kolajno na svetovnem prvenstvu," je pred odhodom pojasnil Vladimir Kevo. "Cilj je jasen! Kolajna v Berlinu in za to bomo delali," je odločen Primož Kozmus, ki ga junija čakajo še tekme v Ostravi, Bydgoszcu, finalu atletskega pokala Slovenije in 2. julija v Velenju.

Za Maticem Osovnikarjem so po izjemnem predlanskem uspehu na svetovnem prvenstvu v Osaki, kjer je bil finalist teka na 100 m, težki časi. Doživel je številna razočaranja, zadnjega na dvoranskem evropskem prvenstvu v Torinu. "Ko sem pred kratkim razmišljal, kako težko mi je bilo po Torinu priti do najbližjih, me je kar zmrazilo. Takšni trenutki so izjemno težki. A po drugi strani sem vesel, da sem na njih že skoraj pozabil. Komaj čakam tekme," je odločen šprinter Matic Osovnikar, ki se je na novo sezono pripravljal v preverjeni bazi v Južni Afriki, od koder se je vrnil konec aprila. Odtlej vadi s trenerjem Albertom Šobo v Ljubljani.

"Od prejšnjih sezon sem se naučil veliko. Lani sem delal še več na fizični pripravi in izkazalo se je, da sem delal vse preveč na silo. Letos sem se bazične vadbe lotil nekoliko drugače. Kar presenečen sem bil, ko sem videl, kako sem vseeno brez težav opravil vse treninge. Moj letošnji cilj je, da bi se čim prej približal predlanski sezoni, ko sem že na tretjem ali četrtem mitingu v Pragi tekel 10,19," pravi Osovnikar, ki boljše čase pričakuje 17. junija v Ostravi in tri dni kasneje na evropskem reprezentančnem pokalu na Norveškem.

Preostala šesterica vrhunske selekcije - Rožle Prezelj, Boštjan Buč, Miran Vodovnik, Martina Ratej, Sabina Veit in Nina Kolarič - je nepogrešljiva v slovenski atletiki in bo nosila velik del bremena na junijskem evropskem ekipnem prvenstvu. A kolajn na velikih tekmovanjih, kar je cilj atletske zveze, letos od njih (še) ne gre pričakovati.