"V letih 2007 in 2008 je sedem atletov med prisotnimi doseglo najboljše osebne dosežke na največjih tekmovanjih. Se pravi na svetovnem prvenstvu ali olimpijskih igrah ter evropskem reprezentančnem pokalu. To pomeni, da so prejeta sredstva vlagali pravilno, kar je naše največje zadovoljstvo," je pojasnil predsednik vrhunske selekcije pri AZS Igor Primc ter vnovič pojasnil kriterije za uvrstitev v vrhunsko selekcijo. To so: uvrstitev v finale na OI ali SP, do 8. mesta na EP in SP v dvorani, do 6. mesta na EP v dvorani ali dosežena norma A za nastop na velikem tekmovanju. "Obstajajo tudi razlogi za prekinitev pogodbe. Zaradi nosečnosti se prekine Brigiti Langerholc, a smo se vseeno odločili, da z njo podpišemo pogodbo, da si lahko povrne del vloženih sredstev pred nosečnostjo," je zaključil več kot desetletje najboljši slovenski metalec diska.

Atletska zveza bo imela tudi letos izjemno visoke cilje. Tudi z avgustovskega svetovnega prvenstva v Berlinu bi se rada vrnila s kolajno ter tako nadaljevala neprekinjen trend osvajanja odličij na velikih tekmovanjih od leta 2006. "Držali smo obljubo in kljub recesiji smo izpolnili obveznosti do naših atletov. Seveda pa bomo morali zategovati pas pri nekaterih drugih programih. Posebej smo ponosni na novost, da letos tudi trenerji prejmejo eno tretjino vsote atleta. Poleg svetovnega prvenstva imamo še en izjemno visok cilj, in sicer, da se prihodnji mesec na evropskem reprezentančnem prvenstvu uvrstimo v elitno divizijo, kar nam doslej še ni uspelo," je optimističen predsednik AZS Peter Kukovica.

"V obdobju od olimpijskih iger v Pekingu do Londona 2012 smo sestavili piramido 171 atletov in 70 trenerjev s pogodbenim odnosom do atletske zveze. Najmanjši del je uvrščen v vrhunsko selekcijo, sledijo atleti prve, druge in tretje kategorije, reprezentanti ter mladinska selekcija, v kateri so najobetavnejši slovenski atletski kadri. V želji po čim boljši organiziranosti se bomo še bolje posvetili štafetam v članski in mladinski kategoriji," pa je včeraj v prostorih AZS strnil vtise Martin Steiner, predsednik strokovnega sveta pri slovenski atletski zvezi.

Po posebnem ovrednotenju dosežkov je za vrhunsko selekcijo atletov in trenerjev namenjenih 200.000 točk, vsaka pa je vredna 0,9 evra (skupaj 180.000 evrov). Kot najvišje uvrščeni slovenski atlet je Primož Kozmus zbral 23.000 točk (20.700 evrov).