Kot je znano, je Finska pred kratkim izdala nalog za Lebanovo aretacijo. Po poročanju POP TV je policija Lebana zaslišala že v torek, na tožilstvu pa danes "zaradi poteka predkazenskega postopka" ne torkovega ne današnjega zaslišanja niso mogli ne potrditi ne zanikati.

Generalna policijska uprava v zvezi z zaslišanjem osumljenca v aferi Patria Lebana "v tem trenutku ne more obveščati javnosti o kakršnihkoli novih okoliščinah ali ugotovitvah ter potrjevati konkretnih operativnih ukrepov v preiskavi zaradi interesa nadaljnjih postopkov", so zapisali.

Kot so pojasnili, slovenska policija v zadevi Patria skupaj z državnim tožilstvom nadaljuje s kriminalistično preiskavo, pri čemer izvaja vse potrebne aktivnosti, tudi v okviru mednarodnega policijskega sodelovanja s tujimi varnostnimi organi.

Ustanovljena je bila tudi skupna preiskovalna skupina, sestavljena iz slovenskih in finskih kriminalistov, ki jih na območju Slovenije usmerja pristojno državno tožilstvo. Na policiji so pri tem poudarili, da finski kriminalisti pri nas ne morejo sami izvrševati policijskih pooblastil in dodali, da so skupne preiskovalne skupine tudi sicer običajna oblika dela policij in tožilstev v EU.

Leban pa je po današnjem poročanju Radia Slovenija dejal, da je na vsa torkova vprašanja odgovoril, tudi danes pa naj bi se pogovarjali o vsebini pogodbe, pri kateri je posredoval. Pri tem je prepričan, "da v njegovi vlogi ni bilo nič nezakonitega oziroma spornega", glede očitkov o nepripravljenosti na sodelovanje pa pravi, da se preiskavi ni izogibal.

Tudi Jure Cekuta očitkov o nesodelovanju ne sprejema. Dodaja, tako radio, da je ves čas na voljo za odgovore, vendar doslej stika z njim ni iskal še nihče. Sam vsakršno vpletenost v zadevo v celoti zanika.

Notranja ministrica Katarina Kresal pa je danes po poročanju radia dejala, da gre "v preiskovalnem postopku za sodelovanje dveh držav, saj so bila dejanja, katerih so osumljenim v zadevi Patria, storjena v različnih državah". "V sodelovanju vidimo dosežek večje kakovosti in hitrosti, ne pa nadomestek našega lastnega dela. Gre za sinergijo dveh policij," je pojasnila Kresalova.