Papež je drugi dan obiska v Sveti deželi najprej obiskal Tempeljski grič, ki velja za najbolj sveto mesto v judovski veri in tretje najbolj sveto v islamu. Kot prvi papež je obiskal muslimansko Svetišče na skali, nato pa se je srečal z jeruzalemskim glavnim muftijem Mohamedom Huseinom, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Tukaj se srečujejo poti treh največjih monoteističnih religij na svetu in nas opominjajo, kaj imajo skupnega," je Benedikt XVI. dejal ob obisku Svetišča na skali. Muslimani in kristjani bodo še naprej pospeševali dialog, ki so ga začeli, je še dejal poglavar Rimskokatoliške cerkve, ki se je pred vstopom v svetišče sezul.

Papež se je nato na Tempeljskem griču sestal z muftijem Mohamedom Huseinom, ki je Benedikta XVI. pozval, naj si prizadeva za končanje izraelske "agresije" nad Palestinci. "Veselimo se učinkovite vloge vaše svetosti pri končanju dlje časa trajajoče agresije nad našimi ljudmi, našo deželo in našimi svetim kraji v Jeruzalemu, Gazi in na Zahodnem bregu," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal mufti.

Kasneje je papež dolgo v tišini molil ob Zidu objokovanja, judovskem svetem mestu in priljubljeni judovski romarski destinaciji. "Bog Abrahama, Izaka in Jakoba, poslušaj jok prizadetih, boječih, osamljenih; pošlji svoj mir nad to Sveto deželo, nad Bližnji vzhod in nad celotno človeštvo," je po poročanju AFP v molitvi na majhnem kosu papirja zapisal papež, papir pa nato zataknil v špranjo v zidu. Prebral je tudi psalm 121, ki poziva k molitvi za mir v Jeruzalemu.

Papež se je nato srečal z glavnima izraelskima rabinoma in ju prosil za odpuščanje. Ob tem je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa izrazil željo po "poglabljanju vzajemnega razumevanja in sodelovanja med Svetim sedežem, glavnim izraelskim rabinatom in judovskim ljudstvom". Poudaril je še, da je Cerkev "nepreklicno zavezana" odločitvi drugega vatikanskega koncila za "pravo in trajno spravo" z Judi.

Sledilo je še srečanje Benedikta XVI. s katoliškimi škofi v Jeruzalemu, na katerem je papež poudaril, da je preživetje katoličanov na Bližnjem vzhodu "vitalnega interesa". "Katoliške skupnosti v Sveti deželi ... v svoji veri in predanosti kot prižgane sveče razsvetljujejo svete kraje, ki jih je s svojo prisotnostjo počastil Jezus naš živi Bog ... Ta prisotnost je vitalnega interesa za dobro družbe kot celote," je škofom na mestu, kjer naj bi Jezus daroval zadnjo večerjo, dejal papež.

Zaskrbljenost zaradi hitro padajočega števila pripadnikov katoliške skupnosti v bližnjevzhodni regiji je sicer med bistvenimi poudarki papeževega obiska v Sveti deželi. Papež jim je danes izrazil "osebno bližino v tej situaciji človeške negotovosti, vsakodnevnega trpljenja strahu in upanja" ter poudaril, da kristjani skupaj z drugimi ljudmi dobre volje " kljub težavam in omejitvam kot lojalni in odgovorni državljani prispevajo k promociji in utrjevanju miru v različnosti".

Oblasti so ob papeževem obisku močno poostrile varnostne ukrepe. Območje je varovalo več sto izraelskih policistov in vojakov, po zraku pa so krožili helikopterji. Papež bo popoldne vodil mašo na prostem, še poroča dpa.