Antioksidanti naj bi upočasnili oziroma preprečili oksidacijo pomembnih celičnih sestavin, s tem, ko iz telesa odstranjujejo proste radikale. Zavirati naj bi pomagali razvoj nekaterih obolenj, med drugim bolezni srca in raka.

Dr. Michael Ristow z univerze v Jeni in njegova skupina raziskovalcev so dokazali, da imajo nekateri prosti radikali pozitiven učinek na telo, saj naj bi povečevali občutljivost na inzulin.

Ena izmed znanstvenic Sarah Aldred je dejala: „To ne pomeni, da sta antioksidanta, vitamin C in E slaba, pomeni pa, da moramo včasih premisliti, če je dobro, da ju zauživamo prek tablet.“

„Antioksidanti pomagajo zavirati nastanek nekaterih bolezni, kot na primer raka. Vendar pa jih je treba jemati zmerno, saj imajo prevelike količine vedno negativen vpliv na telo. Če se posameznik prehranjuje z zdravo in raznoliko prehrano, potem potrebne antioksidante dobi že iz tega in ne potrebuje uživati dodatkov,“ je dejala dr. Elisabeth Weichselbaum.