Ker naši ne vozijo v isti ekipi, slovenska ekipa na Giru pa je domala utopija (čeprav bi bila investicija v kolesarsko ekipo to nemara najboljši vložek v promocijo turizma), smo Tadeju Valjavcu zastavili malce provokativno vprašanje. Bi lahko kot kapetan male in za celoten potek dirke nepomembne francoske ekipe od pomočnikov iz treh velikih ekip Astane, LPR in Liquigas dobil informacije o taktiki in to prilagodil sebi v prid?

"Teh informacij ni. Če pa se o tem že govori, se po pravici ne pove. In prav je tako. Je pa vseeno lepo, da bomo lahko slovenski kolesarji tudi med dirko kakšno besedo rekli po naše. Če bomo le lahko. Če ne bo preveč letelo," je odgovor v šalo obrnil Tadej Valjavec.

Na tako pomembnih tritedenskih dirkah lahko enako dobro funkcionirajo večnacionalne ekipe kot povsem čistokrvne. Italijanski Lampre in Acqua Sapone nimata tujcev, v LPR je Golčer edini, pri francoski Bbox, belgijskem Silence-Lotto in španski Xacebeo Galicia sta zraven po dva. V ekipi Cervelo so kolesarji iz osmih držav, v Astani, Saxo in Columbii vozijo UCI točke za sedem držav. Pravila torej ni. Običajno je le to, da imajo v nekaj ekipah večino kolesarji iz države glavnega sponzorja ali sedeža kluba. V Milramu je sedem Nemcev, v Katjuši šest Rusov, v Rabobanku štirje Nizozemci, v Liquigasu pet Italijanov, v Ag2r pet Francozov.

Po drugi strani pa velja med ekipami tudi posebno rivalstvo. Mark Cavendish, prvo ime vse bolj ameriške ekipe Columbia-Highroad, je imel že pred štartom sobotnega kronometra neobičajno veliko povedati o ameriški ekipi Garmin. "Oni so šele pred dnevi dobili nakazilo sponzorja za prvo polletje, torej se bo za njih sezona začela v soboto. In se bo zvečer tudi končala," je zbadal v šali pred etapo. Potem so ekipo Garmina zares premagali za šest sekund in se tako maščevali za lanski poraz prvi dan Gira v Palermu za sedem sekund. Manxman pa se je po etapi, ko je oblekel rožnato majico, opravičil za te besede. Češ, da ni s tem želel užaliti kolesarjev, pač pa so bile usmerjene proti športnemu direktorju Jonathanu Vaughtersu. Športni direktor Columbie Rolf Aldag je mladeniča opravičeval: "Z njim in ekipo smo se pogovorili in spoznali, da je bila to zares napaka ali vsaj nerodnost. Rekel je. Bilo je zapisano. Ob tem je bilo tudi veliko smeha. In nenazadnje, tema je tudi za vas novinarje."