Promocijske aktivnosti, od predstavitve ekip naprej, sta si ogledala tudi direktor svetovnega pokala FIS v smučarskih tekih Jurg Capol in medijska direktorica Sandra Spitz, da dobita nove ideje za tekaški Tour de Ski. Tudi pot karavane čez Dolomite (San Martino di Castrozza, Alpe di Suisi/Saiser alm) na avstrijsko Tirolsko v Mayerhofen in Innsbruck ni naključen, ampak predvsem v promocijske turistične namene in je zagotovo bogato sponzoriran. Tudi obcestne oznake "Tirol" se bodo svetile čez celotni Giro. Zaradi tega ni več težko uganiti, zakaj kolesarje čakata dve dolgi maratonski etapi. Tadej Valjavec je na predstavitvi slovenske četverice v Ljubljani v šaljivem tonu pripomnil, da je traso očitno sestavljal pravi amater, ker je vse na čuden način nametal skupaj, ekstremno dolge in kratke etape, težke in lahke...

Na šestem Giru očitno le ni bil vajen tolikšnega števila posebnosti. Tudi celotni pomp okoli Lancea Armstronga ni naključen. Menda je Kavboj od Berlusconija za nastop na Giru dobil pol milijona evrov. Zaradi povečanega zanimanja Američanov, kljub recesiji, bo italijanski turizem in tudi del gospodarstva s tem zagotovo zaslužil. Da je med organizatorji in Armstrongom zagotovo močna naveza, priča tudi del promocijske dejavnosti, tako na obcestnih panojih kot v promocijski karavani za "Livestrong" - humanitarno fundacijo Lancea Armstronga, ki vzpodbuja boj proti raku. Mimogrede, sekretarka fundacije je po ugibanjih, da bi zaradi neplačevanja kazahstanskih sponzorjev nemara cela ekipa Astana prevzela njihovo ime, možnost zanikala, saj fundacija ni sposobna financirati tako velike ekipe.

A tudi na Giru ni vse zlato, kar se sveti. Župan Trsta Roberto Dipiazza je v petek vzbudil veliko pozornosti, ko se je jezil sredi svojega mesta zaradi zapore cest. Več kot pol ure je sredi dopoldneva nevede čakal v koloni pred Velikim Trgom, ker so na novo asfaltirali del ceste v zadnjem kilometru, ki je bil zaradi prehodov za pešce brez preplastitve za ciljni šprint prenevaren. Menda je brcal v prometne znake in kar sam želel odstraniti zapore, češ da meščani ne bodo stali v dolgih kolonah le zaradi Gira in naj delajo ponoči, če morajo. Ker se je to dogajalo pred kamerami RAI, ki so bile tam zaradi snemanja prizorišča Gira, je poteza hitro vzbudila veliko medijske pozornosti. "85.000 tisoč evrov mestnega prispevka za Giro pa naj plača kar pokrajina," je bentil Dipiazza. Tržaška pokrajina je po nekaterih informacijah za gostovanje Gira (Trst, Gradež) plačala 175.000 evrov.