Zagrebški časnik dodaja, da ni ostalo neopaženo, da se je Silajdžić prejšnji teden izognil srečanju s hrvaškim predsednikom Stipetom Mesićem, ki je bil na obisku v Sarajevu. Večernji list se sklicuje na diplomatske vire, ki trdijo da je Silajdžić nezadovoljen s hrvaškimi stališči glede izgradnje plinovoda, ki so jih v Zagrebu predstavili katarskemu emirju.

"Drugi razlog bojkota je most proti Pelješcu. Aktualiziranje vprašanj mostu in pristopa do odprtega morja, ki ju potencira Silajdžić, je del strategije, ki naj bi jo pripravljala Ljubljana. Cilj pa naj bi bil predstaviti Hrvaško kot ključni problem pri reševanju regionalnih vprašanj. Njegov urad ima dodelane načrte, ki so enaki kot slovenski, da bi dobil morski koridor skozi hrvaške vode," pojasnjuje Večernji list.

Če bi BiH dobila omenjeni koridor, bi Hrvaško ločili na dva dela, meja na morskem koridorju pa bi ločila otoka Korčulo in Hvar, ocenjuje časnik in dodaja, da je bila s sporazumom med nekdanjima voditeljema Franjom Tuđmanom in Alijom Izetbegovićem iz leta 1999, "praktično določena meja pri Neumu", sporazum pa je pomenil, da ne bo več zahtev za koridor proti odprtem morju.

Večernji list še navaja izjave hrvaških strokovnjakov, da BiH nima pravice do izhoda na odprto morje, ker ima zgolj notranje vode, sicer pa bošnjaški strokovnjaki pravico do izhoda na odprto morje utemeljujejo na dveh otočkih, Malem in Velikem Školju, ter polotoku Kleku.

"Zaradi omenjenih vprašanj se zapleta tudi izgradnja mostu čez Peljašac. Realneje je pričakovati, da bo BiH dobila nemoten dostop do odprtega morja, ob pogoju, da ne krši mednarodnih obveznosti," sklene časnik.