Prava poslastica je bil uvodni obračun sobotnega popoldanskega dela, ko sta se na 100 delfin pomerila aktualni evropski prvak in podprvak z zadnjega prvenstva lani v Eindhovnu Rus Evgenij Korotiškin in Ilirijan Peter Mankoč. Na koncu je bil Korotiškin po pričakovanjih debelo sekundo hitrejši in s 53,47 postavil tudi najboljši izid dneva (969 točk), Mankoč pa je v zadnjih metrih vendarle uspel osvojiti drugo mesto in se otresti drugih dveh ruskih reprezentantov, Aleksandra Kalužskija in Borisa Timatkova, ki sta se ga dolgo držala kot "klop".

V ženski konkurenci je za najboljša izida poskrbela Anja Klinar, ki je na 100 delfin po napetih treh četrtinah tekme z osebnim rekordom 1:01,32 vendarle prepričljivo premagala mlado reprezentantko Ilirije Sofijo Djelič. Na 200 mešano pa je Klinarjeva, ki je v tej disciplini pred 14 dnevi postavila tudi nov slovenski rekord, z 2:16,90 poskrbela tudi za nov rekord mitinga, edinega v letu 2009, in najboljši ženski posamični izid dneva (856 točk). Jeseničanka, ki brani barve radovljiškega kluba, je tako nastopila na še enem v nizu mitingov, na katerem je popravljala osebne rekorde.

"Razlogov enostavno ne poznam. Lani mi v tem času enostavno ni šlo, zdaj mi gre in kot vselej je takrat pač vse lažje. Zakaj sem letos tako hitra, bi težko opisala, dejstvo pa je, da sem na športnem področju nekatere stvari uredila drugače in verjetno je to posledica tega. Kar se tiče nedeljskih nastopov pa takole. Sofijo (Djelič op. p.) sem seveda videla in na zadnjih metrih tudi premagala, na 200 mešano pa sem po pričakovanjih zmagala in glede na formo dosegla tudi dober izid," je pojasnila Anja Klinar.

Nina Sovinek, udeleženka lanskih olimpijskih iger v Pekingu, je včeraj še enkrat več dokazala, da se razvija v vsestransko plavalko, saj je dobrim dosežkom v prostem in mešanem slogu ter dobrim nastopom v krajših prsnih disciplinah dodala še tretji najboljši slovenski dosežek vseh časov na 200 prsno. Od nje sta bili doslej hitrejši le rekorderka Alenka Kejžar in pred dnevi na Dunaju Radovljičanka Anja Klinar.

"Moja glavna disciplina seveda ostaja kravl, dobra sem tudi v mešanem slogu in tega dosežka, posebej po včerajšnjem nastopu na 100 metrov, nisem pričakovala. Osebni rekord sem popravila kar za sedem sekund. Morda bom to disciplino, pa tudi kakšno drugo, poskusila resno odplavati tudi na katerem od prihodnjih mitingov," je bila z nastopom zadovoljna Velenjčanka, ki plavalno znanje dopolnjuje v Ljubljani.