"Star običaj romanja v svete kraje nas spominja na neločljivo povezavo med Cerkvijo in judovskim ljudstvom," je dejal papež na 800 metrov visoki gori Nebo, od koder je nato nekaj trenutkov opazoval Jeruzalem v daljavi.

Benedikt XVI. je pozval k upanju na območju, ki ga pretresajo spori. "Vemo, da nam bo Bog, ki je odkril svoje ime Mojzesu kot zagotovilo, da bo vedno z nami, dal moč, da tudi v najhujšem trpljenju in preizkušnjah ne bomo opustili upanja," je dejal papež.

"Al salam alejkum" (Mir bodi z vami), pa je papež v arabščini pozdravil okoli 50 navzočih duhovnikov na mestu, od koder naj bi Mojzes gledal obljubljeno deželo in kjer so prvi kristjani v četrtem stoletju postavili cerkev.

Drugi dan obiska v Jordaniji bo Benedikt XVI. obiskal še mesto Madaba, kjer bo položil temeljni kamen za univerzo, nato pa se bo vrnil v Aman, kjer bo obiskal mošejo kralja Huseina in se srečal z muslimanskimi verskimi voditelji.

Papež je v petek začel enotedensko romanje v Sveto deželo, v okviru katerega se bo pet dni mudil tudi v Izraelu in na palestinskih ozemljih. Tam je več za katoličane več svetih krajev, kjer je živel Jezus.