Ameriški predsednik Barack Obama je pretekli teden, kot je znano, napovedal postopek prisilne poravnave oziroma stečaja po 11. poglavju za Chrysler zaradi skupine upnikov, ki so nasprotovali načrtu prestrukturiranja tega zaradi svetovne finančne in gospodarske krize močno prizadetega podjetja.

Sedanji predsednik Chryslerja Robert Nardelli je sicer že najavil, da bo na svojem mestu ostal le toliko, da se izpelje postopek prisilne poravnave, potem pa naj bi ga zamenjal nekdo iz Fiata. Ta je zaenkrat najresnejši kandidat za Chrysler, v katerem bo v začetni fazi pridobil 20-odstotni delež.

Marchionne, ki je sicer že sredi aprila dejal, da je možno, da pride do tega, naj bi postal glavni izvršni direktor Chryslerja. Novi predsednik družbe pa naj bi po izpeljanem postopku prisilne poravnave postal nekdo iz ZDA, poročajo ameriški mediji.

Marchionne, ki je italijansko-kanadskega porekla in mu v prid štejejo rešitev Fiata pred propadom, ima sicer ambiciozen načrt oblikovati novega svetovnega avtomobilskega giganta, v katerem bi poleg Fiata in Chryslerja bil tudi evropski del prav tako opešanega ameriškega koncerna General Motors. Glavni del družbe GM Europe sicer predstavlja nemški Opel.

Fiatovi načrti so naleteli na odpor sindikatov, v zadnjih dneh krožijo različne informacije o tem, koliko tovarn in delovnih mest naj bi Fiat baje ukinil, če prevzame Opel. Po zadnjih podatkih iz medijev naj bi imel v načrtu ukinitev petih tovarn v Evropi.