Ljubljana - Od danes do nedelje bo na sporedu že 32. reli Saturnus, tradicionalno tekmovanje najboljših slovenskih avtomobilistov. Tudi letos bo med nastopajočimi veliko posadk iz tujine. Začelo se bo danes na štadionu Ilirije v Šiški s superspecialom, jutri se bo karavana preselila v Zasavje, v nedeljo pa v ljubljansko okolico. Večina brzincev je podobnih lanskim, na zasavskem delu so prireditelji krožno HP Hrastnik spremenili v klasično, trboveljska ostaja nespremenjena, dodali pa so novo HP Prebold. Dirkači bodo sobotne hitrostne preizkušnje prevozili po trikrat, nedeljske (Janče, Metnaj in Višnja Gora) pa po dvakrat. Skupna dolžina relija bo 543 km, od tega bo 219 km brzincev. Cilj relija bo v nedeljo ob 15. uri na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani, kjer bo tudi servisna cona.

Prijav je sicer nekoliko manj kot lani, kar je verjetno posledica gospodarske krize, kljub temu pa bo na štartu 64 ekip, med njimi polovica tujih. Naslov prvaka od lani bo tudi letos branil Čeh Vaclav Pech, najhujši konkurent mu bo rojak Pavel Valoušek (oba Mitsubishi Lancer EVO IX), nekaj upanja na prvo mesto pa nedvomno goji tudi izkušeni Nemec Hermann Gassner (Mitsubishi Lancer EVO X).

Slovenski dirkači so prvo postajo državnega prvenstva že imeli, in sicer reli Lavantall na Koroškem v Avstriji, kjer je presenetljivo zmagal Jani Trček (Mitsubishi Lancer EVO X), nekdanji državni prvak, ki se je vrnil za volan po večletnem premoru. Kljub zmagi na uvodni preizkušnji v Labotski dolini je Trček pred Saturnusom ostal zadržan.

"Moja taktika je znana. Precej stavim na izkušnje. Težko rečem, da bi lahko na tem reliju ogrozil najboljša češka voznika. Priznam, da še nisem dorasel nekaterim dirkačem, ki imajo za sabo tudi več relijev. Toda ni vse v hitrosti. Ker je trasa relija podobna lanski, upam, da bom prišel čim višje. Želja je še vedno v meni, rad bi osvojil Saturnus tudi v generalnem seštevku, v slovenski konkurenci sem ga že," je dejal Trček, ki je na tej tradicionalni slovenski preizkušnji prvič kot sovoznik tekmoval že leta 1985. Glavni tekmec Trčka bo najverjetneje Darko Peljhan.