"Bili smo blizu nekega skupnega stališča, vendar v sami koaliciji ni bilo enotnosti," je pojasnil Janša. Predsedniki strank so se sicer odločili, da srečanje nadaljujejo v torek. "Če obstaja upanje, da se slovenska politika lahko poenoti, se splača vzeti še par dni," je menil.

Močno pa je bil kritičen do predloga, ki ga je poslal Rehn. "Osnovni problem pa je v vprašanju, kako je mogoče, da je Rehn, evropski komisar, član Evropske komisije, ki je tudi naša komisija, ker smo članica EU, lahko poslal tako neuravnotežen predlog. Ni nobena skrivnost, da to, kar piše v tem predlogu, ni sprejemljivo za Slovenijo, vsaj ne brez bistvenih popravkov," je dejal Janša.

"Mene ne čudi, da je Hrvaška to sprejela in pozdravila, ker gre pravzaprav za način reševanja, ki ga je Hrvaška sama v nekoliko podobnih oblikah ponujala že doslej in to za nas ni bilo sprejemljivo. Še posebej ni bilo sprejemljivo pred dvema letoma za tedanjo opozicijo, ki je sedaj vladajoča koalicija," je bil še kritičen vodja največje opozicijske stranke.

"Ve se namreč že vrsto let, katera so izhodišča, ki jih Slovenija zagovarja za pravni okvir, če bi prišlo do pomoči tretjega pri reševanju spora. In neverjetno se mi zdi, da moramo sedaj tako močno popravljati ta predlog in se na nek način izpostavljati kot tisti, ki ne sprejema nečesa, kar je evropski komisar predlagal in kar je dobilo podporo tudi v Svetu EU, ker so verjetno pač mislili, da je to več ali manj usklajeno z nami," je še povedal Janša.

V izjavi za Radio Ognjišče je menil še, da je bilo temu krivo tudi to, da slovenska diplomacija v šestih mesecih v ključnih evropskih prestolnicah ni imela ali še nima veleposlanikov zaradi odločitev predsednika države. Hrvaška pa je to izkoristila, je še menil Janša.

Po srečanju premiera Boruta Pahorja s predsedniki parlamentarnih strank in predstavnikoma narodnih skupnosti v prostorih vlade sicer razen premiera in prvaka SNS Zmaga Jelinčiča predsedniki drugih strank za medije niso dajali izjav. Premier je med drugim povedal, da so bili danes "blizu soglasja glede stališča" o dopolnilih in da so se zato odločili, da si vzamejo še nekaj dni za posvet in premislek. Posvete bodo predsedniki strank nadaljevali v torek ob 15. uri.