"Imeli smo težko četrtletje," je v torek zvečer na sedežu koncerna v kalifornijskem mestu Burbank povedal prvi mož koncerna Robert Iger. Disneyjev dobiček se je v drugem četrtletju poslovnega leta, med januarjem in marcem, zmanjšal za 46 odstotkov na 613 milijonov dolarjev. Prihodki pa so se v primerjavi z enakim obdobjem lani zmanjšali za sedem odstotkov na 8,1 milijarde dolarjev (šest milijard evrov), je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Visoki odpisi in zmanjševanje števila delovnih mest, ki pravkar poteka, so obremenili poslovni rezultat s skupaj 305 milijoni dolarjev. Če ne bi upoštevali teh enkratnih stroškov, pa bi dobiček presegel pričakovanja analitikov. Disneyjeve delnice so se tako v trgovanju po zaprtju borze na Wall Streetu precej podražile.

V iskanju novih prihodkov se je Disney odločil sodelovati na spletnem portalu Hulu, kjer namerava predvajati oddaje svoje televizije ABC v ZDA. Hulu je podjetje v mešani lasti koncernov NBC Universal in News Corporation. Slednji je v lasti medijskega mogotca Ruperta Murdocha.

Praktično vsi veliki medijski koncerni trenutno krepko občutijo posledice finančne krize ter mrtvila na trgu oglaševanja. Tudi iz Disneyjevih ameriških tekmecev Time Warner in Viacom so pred kratkim sporočili, da so v preteklem četrtletju zabeležili upad prihodkov in dobička.