Deset let ste s svojim partnerjem varčevali za nakup "sanjskega stanovanja", ob tem sta najela še stanovanjski kredit v višini 40.000 evrov, nekaj pa so pristavili še bližnji sorodniki.

In potem je končno napočil slovesni trenutek. Gradbeno podjetje, s katerim ste podpisali pogodbo o nakupu stanovanja, vas je obvestilo, da lahko s prvim aprilom 2009 prevzamete novo, sveže, še "dišeče" stanovanje. Nehote pomislite, ali vendarle ne gre za prvoaprilsko šalo, saj je bil prevzem dogovorjen šele za prvi maj. Toda obvestilo je resnično in z vso družino se odpravite na prvi ogled svojega novega stanovanja.

Vstopite v stanovanje v tretjem nadstropju novo zgrajene stavbe, kjer vas z nekoliko preveč narejenim nasmeškom pričaka prodajalec. Stanovanje vam na hitro razkaže, ob tem se seveda ne pozabi pohvaliti, kako hiter in ažuren je bil, ko je gradnjo končal pred rokom, in vas povabi, naj kar takoj podpišeta primopredajni zapisnik o izročitvi in prevzemu nepremičnine.

Primopredajni zapisnik ni odvečen nebodigatreba

Na tej točki morate postati že nekoliko pazljivi. V prvi vrsti zapisnika ne smete brezpogojno podpisati. Primopredajni zapisnik ni nekakšen odvečen birokratski "nebodigatreba", ampak je njegov smisel to, da v njem bodisi izjavite, da nepremičnino sprejemate, tako kot je, bodisi prodajalca uradno opozorite na napake, ki ste jih opazili ob pregledu stanovanja. Zapisnik mora poleg tega obsegati tudi opis stanja nepremičnine s podatki, ali ta ustreza lastnostim, določenimi s kupoprodajno pogodbo. Po zakonu mora prodajalec v prodajni pogodbi določiti tehnične lastnosti nepremičnine glede izvedbe del in glede vgrajene opreme in naprav.

Za ogled stanovanja si vzemite čas

Prodajalcu torej prijazno razložite, da bi si najprej želeli ogledati stanovanje. Za ogled si vzemite čas, tudi uro ali dve, če je treba. Bodite natančni, saj nove priložnosti za grajanje očitnih napak ne boste več imeli. Med ogledom lahko prodajalca povprašate tudi, ali je s seboj prinesel kopijo uporabnega dovoljenja za stavbo in etažni načrt stanovanja pa tudi projekte izvedenih del. Tudi različni certifikati in izjave o skladnosti za različno opremo in napravo ne bodo odveč. Vse te dokumente vam mora prodajalec po zakonu obvezno izročiti. Preverite tudi, ali vam je prodajalec že našel upravnika - tudi to je njegova zakonska obveznost.

Vse napake omenimo v zapisniku

Zdaj se že nahajate v kuhinji. Na prvi pogled je vse skupaj videti zelo lepo, toda… Opazite, da stikalo za luč ne deluje, skoraj istočasno nekoliko zgroženi opazite, da vam je kljuka na kuhinjskih vratih skoraj ostala v rokah - očitno je bila zelo slabo pritrjena. Ko se sprehodite proti balkonu, ugotovite, da se balkonska vrata slabo zapirajo. Kaj storiti?

Vse te napake morate omeniti v zapisniku in jih čim natančneje opisati. Zahtevajte, naj prodajalec 30 dneh odpravi vse te napake. Obenem zapišite, da zaradi ugotovljenih napak odklanjate prevzem stanovanja.

Po zakonu mora prodajalec v tem roku tudi dejansko odpraviti napake.

Zapisnik je zdaj podpisan, s prodajalcem izmenjata še nekaj besed in se od njega poslovite z upanjem, da bo vaše novo stanovanje popravljeno do prvega maja 2009.

Ko postanejo prodajalci nesramni

V tej fazi se za nekatere kupce, ki niso imeli ravno sreče pri izbiri prodajalca, težave šele začnejo. Nekateri izmed njih so preprosto užaljeni in 30 dneh ne odpravijo napak. Drugi mislijo, da ste preveč dlakocepski in iz čiste hudobije postanejo takšni tudi sami. Tretji se na vaše zahteve preprosto požvižgajo in vam po telefonu nič kaj diplomatsko zabrusijo, da zdaj nimajo časa za vas.

Kaj storiti zdaj? Zakon določa, da lahko kupec v primeru, če prodajalec ne odpravi napak v enomesečnem roku, še vztraja pri odpravi napak ali sam odpravi napake (seveda na stroške prodajalca) ali zahteva znižanje kupnine.

Katero od treh možnosti v konkretnem primeru izbrati, je predvsem dejansko (in tudi psihološko) vprašanje. Tehtajte med alternativami. Če je prodajalec kooperativen, se odločite za prvo možnost, če ni, potem raje sami odpravite napake in zahtevajte povrnitev stroškov, ki ste jih s tem imeli. V vsakem primeru ste v taktični prednosti pred njim, saj vam zakon omogoča, da do odprave napak s strani prodajalca zadržite zadnjih pet odstotkov kupnine za stanovanje. Toda ker si večina kupcev v prvi vrsti želi čimprejšnjo vselitev v stanovanje, je ta taktična prednost morda zgolj navidezna, zato je od vsakega posameznika odvisno, kako daleč bo šel z uveljavljanjem svojih pravic, ki jih ima po zakonu.

Pogosto zaleže že to, da prodajalec spozna, da se svojih pravic dobro zavedate.