"Če sem odkrita, z Urošem v letošnjem letu še nisva načrtovala večje družine. Sva se odločila, da bova še malce pazila," je sproščeno ob skodelici zelenega čaja včeraj na Ljubljanskem gradu pripovedovala Brigita Langerholc. "Bila sem sredi priprav na sezono. V Južni Afriki sem vadila zelo kvalitetno. S skupino, v kateri so bili še moj trener Milovan Savić, Uroš, Primož Kozmus in Sara Orešnik pa smo se odlično ujeli. Vse je šlo po načrtih, dokler po napornih treningih štiri dni nisem prišla k sebi. Tedaj sem vedela, da nekaj ne gre po načrtih. Šla sem na preglede. Kri je bila odlična, nato pa sem opravila še test nosečnosti, ki je razkril vzrok težav. Tedaj sem bila noseča že dva meseca in pol," je pojasnjevala prva slovenska atletinja, ki je v teku na 800 m tekla pod dvema minutama.

Novica je bila uvodoma bodočima staršema precej šokantna. "Pripravljala sem se na evropski reprezentančni pokal, na katerem ima Slovenija visoke apetite. V prvem delu sezone bi sledil še nastop na sredozemskih igrah, vrhunec pa naj bi bilo avgustovsko svetovno prvenstvo v Berlinu. Ko sva z Urošem izvedela, da sem noseča, sva skušala novico najprej zadržati zase, da najprej sama dojameva. Tudi staršem takoj nisva povedala. A kmalu je postalo očitno, da predolgo ne bova mogla imeti skrivnosti. Med prvimi sem obvestila Atletsko zvezo Slovenije. Iz dneva v dan sva postajala bolj ponosna na starševstvo. Če že veva spol? Ne. Kar se mene tiče, bi zdržala tudi, ne da bi vedela. Uroš je bolj firbčen, tako da bova bržčas vprašala prihodnji mesec. A bolj čutim, da bo fantek," je nasmejana pripovedovala slovenska članska rekorderka na 400 in 600 m.

Športne poti peta tekačica z zadnjega SP na 800 m zaradi nosečnosti ne namerava končati. "Ves čas nekaj migam in vedno bo tako. Odlično se počutim in prepričana sem, da se bom vrnila na atletske steze. Vprašanje je le, koliko bom še imela volje pri vseh opravilih. Zanesljivo pa me bodo zanimali le vrhunski rezultati. Do rezultata 2:01, morda 2:00 bo bržčas moč priti v doglednem času, kako bo za kaj hitrejšega, bomo pa še videli," je opisovala načrt Škofjeločanka, ki pravi, da pozna ogromno nosečih prijateljic, zato nasveti dežujejo z vseh strani. Pravi, da verjetno prav zato še ni prebrala nobene nosečniške knjige.

"Zanesljivo bom do poroda ves čas v pogonu. Še naprej bom sodelovala z atletsko zvezo. Snežana Rodić in Alenka Bikar sta zorali ledino glede rojstev v slovenski atletiki, tako da bo meni na nek način lažje. Prioritetno pa sem si zadala, da končam magisterij (na fakulteti za družbene vede, smer menedžment neprofitnih organizacij - op. p.). S športnega stališča bom obdelala Škofjo Loko, ki je nekakšen fenomen športnih uspehov, moj mentor pa bo Andrej Rus," je o kratkoročnih ciljih spregovorila 32-letna atletinja.

Na koncu, preden je odšla v Škofjo Loko na stol k zobozdravnici, mami Matica Osovnikarja, pa je zaključila: "Po 15 letih sem začutila, kako brezskrbno je zjutraj vstati, ne da bi razmišljala o težkih treningih. Občutek je dober. Ne bi bilo slabo, če bi si vsak športnik privoščil krajši počitek. A kaj, ko so obveznosti in pričakovanja vedno tako velika. In če to stori ženska, lahko praviloma zgolj zaradi nosečnosti ali poškodbe."