Kot je v ponedeljek pojasnil predsednik UAW Ron Gettelfinger, naj bi novi sklad na začetku v blagajni imel 1,5 milijarde dolarjev sredstev iz obstoječega Chryslerjevega sklada za zdravstveno varstvo, prihodnje leto pa naj bi s strani družbe prejel še 300 milijonov dolarjev, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Skupna višina obveznosti z naslova zdravstvenega varstva za okrog 82.000 upokojencev, pa tudi obstoječe delavce, ki se še bodo upokojili, sicer znaša 10,9 milijarde dolarjev. Čeprav je prepričan v zagotovitev financiranja novega sklada, Gettelfinger opozarja, da bo sklad morda moral dodatno poseči v pravice z naslova z zdravstvenega varstva.

V UAW so sicer optimistični glede povezovanja Chryslerja s Fiatom in se veselijo sodelovanja, je dejal Gettelfinger. Kot je znano, naj bi imel UAW ob koncu postopka prisilne poravnave Chryslerja 55-odstotni lastniški delež v novem Chryslerju, osemodstotni delež bo imela ameriška vlada, dveodstotni delež vlada Kanade in province Ontario, 20-odstotni delež pa Fiat, ki bo sklenil partnerstvo s Chryslerjem. Pri tem bo Fiat v zameno za tehnologijo manjših varčnih avtomobilov dobil dostop na ameriški trg, svoj delež v Chryslerju pa naj bi sčasoma povečeval.

Chrysler, sicer tretji največji ameriški avtomobilski proizvajalec, je v petek začel postopek prisilne poravnave oziroma stečaja po 11. poglavju, ki naj bi se končal že v rekordnem času enega ali dveh mesecev.