Novi načelnik za uresničitev sprememb pričakuje podporo tako na ministrstvu kot tudi v širši družbi. Kot meni, je mogoče družbeno podporo doseči v sodelovanju z mediji. Šteiner se je Gutmanu tudi zahvalil za njegov prispevek k razvoju in graditvi Slovenske vojske.

Ministrica za obrambo Ljubica Jelušič pa je v izjavi za medije po podpisu zapisnika povedala, da Šteiner prevzema vodenje SV v posebnem trenutku. Ministrica pričakujejo, da bo na podlagi ugotovitev strateškega pregleda obrambnega resorja potrebna vrsta posegov v obseg in strukturo SV.

Jelušičeva je povedala, da je danes za namestnika načelnika generalštaba SV imenovala brigadirja Branimirja Furlana. "Po rezultatih strateškega pregleda obrambnega resorja sledi, da sedaj prihajamo iz faze analize v fazo delovanja," je poudarila in dodala, da je v tej fazi predvidenih več sprememb, med njimi vrsta kadrovskih.

Po njenih besedah so v upravnem delu ministrstva v preteklih dneh na tej podlagi opravili nekaj pomembnih kadrovskih sprememb. Kot je pojasnila, so razrešili generalnega sekretarja, vodjo urada za upravljanje s človeškimi viri in direktorja direktorata za obrambno politiko. Na njihova mesta so imenovali v.d. oz. nove vodje, je dodala.

Ob tem je tudi pojasnila, da so na vrhu SV razrešili generalpodpolkovnika Gutmana, njegovega namestnika in direktorja generalštaba. "V prihodnjih dnevih bomo na vodilnih mestih Slovenske vojske opravili še vrsto drugih rotacij," je poudarila. Kot je zatrdila, bodo javnost z novo ekipo, "ki bo izvajala zahteven proces preoblikovanja SV, seznanili 12. maja".

Glede generalmajorja Šteinerja je Jelušičeva dejala, da je v preteklih petih mesecih sodeloval pri izvedbi vojaškega dela strateškega pregleda obrambnega resorja in da je v tem času dokaj natančno spoznal in objektivno ocenil stanje v SV. "Tako njene dobre in bolj šibke strani," je dodala.

Ministrica pričakuje, da bo novi načelnik v prihodnjih letih skupaj z novo ekipo poskrbel za to, da bo SV uspešno premagala različne izzive, ki so pred njo. Na vprašanje glede prerazporeditev zaradi neustrezne izobrazbe je odgovorila, da so bile te prerazporeditve opravljene v skladu z zakonom, in sicer 14. aprila.

Gutman pa je dejal, da je SV v preteklih treh letih opravila številne zahtevne naloge. "Z mnogimi od njih smo se srečali prvič, kar obstaja SV," je pojasnil in zatrdil, da so bile te naloge uspešno opravljene. Prav tako so v preteklih letih uspešno dosegli vse zastavljene cilje v okviru obveznosti do zavezništva, je še dejal.

Dosedanji načelnik je povedal, da so vojaki navajeni, da opravljajo različne dolžnosti. Kot je zatrdil, zamenjavo sprejema kot vojak. Tudi v bodoče pa bo opravljal naloge, ki mu bodo dodeljene, je pojasnil. Na vprašanje, ali upa, da se bo še tretjič vrnil na čelo generalštaba, pa je Gutman odgovoril: "Upam, da ne".

Po izjavi za medije je sledila še slovesnost ob primopredaji.