Prav to odloča, kako bo devet kolesarjev skupaj s spremstvom, ki za posamezno ekipo šteje okoli ducat oseb, lahko uresničilo cilje. Poleg naporov, ko kolesarje v vseh razmerah čaka več kot 3000 kilometrov in okoli 20.000 metrov višinske razlike, je treba vzeti v obzir človeško plat. Usklajenost je pomembna kot pri moštvenih športih. Zaradi časa, ki ga možje prebijejo skupaj, toliko bolj. Šele poznavanje pestrosti različnih vlog znotraj ekipe in karavane daje kolesarstvu širino, epskim bojem na asfaltnih cestah pa pravo zgodbo in veljavo.

Osnovne vloge za slovenske kolesarje so znane. Tadej Valjavec bo eden od dveh glavnih adutov francoske ekipe Ag2r. Jani Brajkovič bo odšel na štart v Benetke kot tretji ali nemara celo četrti kolesar Astane po klubski hierarhiji. Dlje od širše medijske pozornosti (in laične javnosti) pa bosta imela svoji vlogi v ekipi LPR in Liquigas, Gorazd Štangelj in Jure Golčer. Brez malih kolesarjev v ozadju, praktično neznancev, ne bi bilo epskih zgodb velikih imen.

"Pri izboru ekipe nikoli ni za vse prav. Še posebno odmeva, če gre za Italijana za italijanski Giro. Dobra forma sicer zelo veliko šteje, a le to še vedno ni dovolj," Gorazd Štangelj ponavlja staro pravilo izbora vrhunskih ekip za tritedenske dirke. Prav v teh njegovih besedah se skriva pestrost cestnega kolesarstva, ki je po svoji posebnosti sila zahteven moštven šport. Že pri izboru imen se vidi, kako zapleteno je ozadje boja za sekunde.

Že to, da so Štanglja in Golčerja vzeli v ekipo, ni samo izjemna čast, pač pa izjemno zaupanje, kar pa po drugi plati zanju pomeni izjemno odgovornost. Tako LPR kot Liquigas sta praktično najboljši italijanski ekipi. Prva z Di Luco in Petacchijem, druga z Bassom in Pellizottijem bosta v središču domače pozornosti. Tako so denimo Štangelj, Hrvat Miholjević, Finec Carlsrom in Poljak Szmyd dobili prednost v ekipi pred domačinom Andreom Noem. Zanj bi bil to že 15. nastop na Giru v 16 letih profesione kariere. Na zadnji dirki Po Trentinu, ki jo je dobil njihov Ivan Basso, je bil četrti kolesar Liquigasa v končni razvrstitvi, čeprav ima že 40 let. Izjemen kolesar, katerega neizbor je dvignil veliko pozornosti v Italiji. A prav taki primeri kažejo, kako ura in nacionalnost vedno ne povesta vsega.

Štangelj o nehvaležnem izboru, za katerega ni pristojen, sicer ni preveč rad govoril, a nekaj kratkih stavkov pred njegovim osmim Girom (!) ima veljavo. "Izbrati pravo ekipo ni preprosto. Šteje vse. Predvsem pa, kako je kolesar uporaben. Liderja je treba spraviti tudi čez vse ravnine in pasti. Poleg tega je pomemben celoten ambient v ekipi, ki je skupaj tri tedne noč in dan. To ni preprosto," zatrdi Štangelj. Na Giru bo imel vlogo vodonoše. V Italiji tej vlogi namenjajo ime "gregario" - delavec, sluga. Štangelj je uporaben za vse naloge, koristen je od garanja na ravnini do malce bolj položnih klancev. Najbolj ga je strah predvsem velike odgovornosti, ki lahko pade na njegova pleča: "Upam, da ne bom imel preveč nalog. Da bi bil sam za vse." O svojem šefu Ivanu Bassu po zmagi Po Trentinu pravi le to: "Upam, da še ni v tisti pravi vrhunski formi, ki naj bi jo dosegel med Girom."

Enako vlogo v ekipi LPR ima Jure Golčer. Že to, da je sploh edini tujec v celi ekipi, govori o izjemnem spoštovanju do njegovega dela. Na lanskem Giru je naloge opravil z odliko. Na Trentinu je bil drugi mož po moči za kapetanom Di Luco, ki je tudi zaradi njegove pomoči zmagal zadnjo etapo. "To je bilo za dobro vzdušje v ekipi zelo pomembno. Predvsem za motivacijo cele ekipe," pravi Mariborčan, ki tega, da je edini tujec, ne čuti. Posebnost njegove ekipe sta tudi dva kapetana. Ob Di Luci, ki bo kot nekdanji zmagovalec ciljal na skupno zmago, se bo ekipa morala prilagajati tudi na velemojstra hitrosti Alessandra Petacchija. Prav on za izkoristek svoje sposobnosti zahteva kar nekaj kolesarjev: "Upam, da od nas mučenikov ne bodo zahtevali preveč. Da bo v šprintu kaj postorila še katera druga ekipa, denimo Columbia za Cavendisha, Silence Lotto za McEwena. In ne samo mi. Res smo znani po tem, da smo kot ekipa zelo aktivni. Upam, da bo vsaj efekt dober. Lani smo glede na končni izkupiček (8. mesto Di Luce), delali mnogo preveč. Upam, da bodo Liquigas in Astana tudi kaj naredili. Lani Astana za Contadorja ni naredila praktično nič, pa so odšli domov z zmago."