Na dan prihajajo nove podrob nosti, ki kažejo, da je bil posel Jankovićeve uprave s SAS Group sklenjen v nenavadnih okoliščinah. Janković nam je povedal, da je po godbo podpisal član uprave Aleš Čerin. Danes je ljubljanski podžupan. Včeraj smo odkrili pomemben nov podatek, da SAS Group nikoli ni imel licence za varovanje, Jankovićeva uprava pa je ravno za to storitev najela in plačala SAS Group. In to takoj po Mercatorjevem prevzemu Maximarketa, v SAS Group pa sta bila udeležena oba vodilna moža Maximarketa.

Nekdanji predsednik uprave Mercatorja in sedanji ljubljanski župan Zoran Janković pravi, da je uprava Mercatorja leta 2004 podpisala pogodbo za varnostne storitve varovanja s podjetjem SAS Group. Kot smo poročali, so tožilci zaradi tega od ljubljanskega sodišča zahtevali sodno preiskavo zaradi suma kaznivega dejanja zlorabe položaja s strani dveh oseb. Sodišče je preiskavo tudi uvedlo. Mercator je namreč SAS Group takrat nakazal avans v višini približno 833.000 evrov.

Namig o "nagradi"

Včeraj smo preverili, ali bi SAS Group sploh lahko opravljal storitve varovanja za Mercator. Pri Zbornici za zasebno varovanje smo povprašali, ali je SAS Group leta 2004 ali kasneje razpolagal s potrebno licenco za to dejavnost. Odgovorili so nam, da SAS Group nikoli ni imel takšne licence in da tega podjetja sploh ne poznajo. Torej je Jankovićeva uprava Mercatorja plačala preko 800.000 evrov podjetju za storitve, ki jih sploh ni bilo zmožno opraviti.

Kot smo že poročali, je bila pogodba z direktorjem SAS Group podpisana mesec dni po Mercatorjevem prevzemu Maximarketa. Direktor SAS Group je Boris Stadler, ki je bil namestnik direktorja Maximarketa, lastniško pa je bil udeležen tudi Darko Podreberšek, direktor Maximarketa. Namig, ki so ga po naših podatkih pridobili preiskovalci leta 2007, naj bi bil, da je Jankovićeva uprava na tak način Stadlerju in Podreberšku plačala "nagrado" za pomoč pri prevzemu Maximarketa, ki ga je takrat želel kupiti tudi Mirko Tuš.

Mercator se izmika odgovorom

Včeraj smo o zadevi želeli govoriti z Alešem Čerinom, ki je po sklepu Jankovićeve uprave podpisal pogodbo s SAS Group. Z ljubljanske občine so nam sporočili, da bosta Janković in Čerin danes na razpolago na tiskovni konferenci. Bolj ali manj praznih rok smo ostali tudi pri Mercatorju. Že prejšnji teden smo na "najboljšega" soseda naslovili vrsto vprašanj o tem poslu. Prosili smo predvsem za natančne podatke, datume, zneske... Dobili smo odgovor, da je Mercator preiskovalcem izročil vso dokumentacijo in da je Mercator s SAS Group uredil vsa razmerja. Odgovora na vsa preostala vprašanja je Mercator zavrnil, zato še vedno ni jasno, kako je Mercator denar dobil nazaj, koliko in kdo ga je nakazal.

To, da je bil Mercatorju denar vrnjen in da ni bilo oškodovanja, je za Dnevnik zatrdil tudi Janković. Naši viri pa trdijo, da je bila nekdanja Jankovićeva uprava leta 2007 neuradno obveščena o kriminalistični preiskavi tega posla in to naj bi spodbudilo vračilo denarja. Če bi prišlo do obsodbe na sodišču, bi namreč lahko prišlo do odpustitve kazni v skladu s 101. členom prejšnjega kazenskega zakonika, ki pravi, da se storilcu lahko odredi prenehanje pravne posledice obsodbe, če "je povrnil škodo, ki jo je povzročil s kaznivim dejanjem".