Čeprav so finančne analize, ki so jih v družbi opravili lani poleti, kazale, da bo sredstev zmanjkalo že marca letos, Aerodrom Portorož denar za tekoče poslovanje trenutno še ima, odločitev, kaj storiti z letališčem, pa bodo morali lastniki po Krajnčevih besedah sprejeti v kratkem. Kot zagotavlja, sta mogoča ali najem premostitvenih kreditov ali pa dokapitalizacija družbe.

Lastniki so bili doslej do dokapitalizacije, potrebnih naj bi bilo približno 450.000 evrov kapitala, precej zadržani. V Aerodromu Ljubljana, ki je s 30 odstotki največji lastnik portoroškega letališča, so potrdili, da so na dokapitalizacijo pripravljeni, a le, če k njej pristopijo vsi lastniki.

S 15 odstotki je lastnik letališča tudi trenutno insolventni Istrabenz. "Lastniki se še niso pogovarjali o tem, kaj storiti z Istrabenzovim deležem, smiselno pa bi bilo, da bi se dogovorili še pred skupščino," so povedali v Aerodromu Ljubljana in ponovno potrdili, da jim je do tega, da letališče v Portorožu "začne funkcionirati".

V Občini Piran, ki ima v lasti približno 29 odstotkov letališča, zaradi zaostrenih razmer v gospodarstvu ne verjamejo v možnost dokapitalizacije še v tem letu, menijo pa tudi, da občina k dokapitalizaciji s svojimi sredstvi ne more prispevati. Pomaga lahko le pri promociji ali pogajanjih z ministrstvom in obalnimi hotelirji.

V Aerodromu Portorož poskušajo goste sicer privabiti z ugodnostmi in promocijskimi akcijami, veliko pa stavijo tudi na uvedbo nove redne linije med Portorožem in Rimom. Ta naj bi bila vabljiva tako za italijanske goste kot za poslovneže in turiste iz Slovenije, saj neposredne letalske povezave med Slovenijo in Rimom trenutno ni.

Letalska vozovnica naj bi stala med 250 in 300 evri, finančna sredstva za zagon projekta pa vodstvo letališča išče pri portoroških hotelirjih. "Pred kratkim smo se o tem pogovarjali s predstavniki Hotelov Bernardin in LifeClass. Hotelirji so pokazali določeno pripravljenost, težava pa je s ceno vozovnic, ki je seveda določena skozi stroške. Tu se še poskušamo najti," je pojasnil Krajnc.

O možnosti sofinanciranja letalske linije se bodo po Krajnčevih besedah prihodnji torek pogovarjali tudi s predstavniki Hotela Kempinski Portorož, od koder morebitnega sofinanciranja projekta ne komentirajo. "Seveda bi bili zelo zadovoljni, če bi povezava z Rimom začela delovati, o višini finančne podpore pa se še nismo odločili," je za STA povedal direktor trženja v Hotelu Kempinski Portorož Marcos Torres Muller.