Kot je poročala POP TV, je v torek na jadrnico Lunatic naletela raziskovalna ladja Roger Revel. Drugi častnik ladje Joseph Feris se je takoj posvetoval s kapitanom, ki je dovolil vkrcanje na Lunatica. Na krovu sledi življenja ni bilo, pogoji na barki so bili slabi, je zapisal v poročilu. Shranili so Juretov ladijski dnevnik, fotografije, nekaj osebnih stvari in tudi video material.

Preberite si blog (v angleškem jeziku) osebe, ki je prišla v stik s Šterkovo jadrnico TUKAJ

Po poročanju POP TV so Juretovo barko našli kakšnih 500 milj jugovzhodno od zadnje uradne lokacije v Indijskem oceanu. Po besedah drugega časnika je zanimivo to, da se je v tem času barka obdržala na vodi. Vetrni generator, ki je črpal vodo z ladje, še vedno dela, na barki sta ribiška in reševalna oprema. O Lunaticu so takoj obvestili avstralsko obalno stražo, kjer informacije še zbirajo.

Po zadnjem Juretovem javljanju 1. januarja letos se je dobrih 14 dni kasneje za njim in jadrnico izgubila vsaka sled. Lunatic je 27. januarja opazila trgovska ladja Aida, domnevno zaradi slabega vremena po poročanju POP TV pa nanjo ni stopil nihče. Sledili so pozivi avstralskim oblastem, naj bodo ladje, ki plujejo na zahodni avstralski obali, pozorne na zapuščeno barko, a v treh mesecih ni bilo nobenih informacij, vse do danes.

Kako in če sploh bo teklo reševanje Lunatica, za zdaj ni znano. Žal pa ni tudi nobenih informacij o Juretu Šterku.