V množico, ki se je v Apeldoornu zbrala na kraljičini paradi, se je zaletel črn Suzuki, ki naj bi v trenutku trka vozil s hitrostjo 90 kilometrov na uro, poroča Reuters. Avtomobil je po trku v množico obrnilo tako, da se je zaletel v spomenik. Tisti, ki so avto opazili, so poskušali skočiti na varno.

Dogajanje lahko v realnem času spremljate tudi preko Twitterjevega iskalnika

Večina ranjenih je imela poškodbe na nogah. Voznik avtomobila naj bi bil 25-letnem moški, poroča NRC Handelsblad, ki so ga iz zvite pločevine rešili gasilci. Reševalci so ga prepeljali v bolnišnico. Eden izmed očividcev je dejal, da sta bila v avtu sprva dva moška, vendar je eden pred trkom v spomenik padel iz avta.

Očividka Cynthia Boll je za Sky News dejala, da je videla "vsaj 20 ljudi, ki so leteli po zraku", po tem ko je avto podrl zaščitno ograjo in se zaletel v zbrano množico.

Voznik naj bi želel izvesti napad na kraljico, grozi mu obtožnica za umor

Predstavnik nizozemskega ministrstva za pravosodje L. Goossens je na novinarski konferenci pojasnil, da je voznik avtomobila verjetno ravnal namerno. "Ni znakov, da bi šlo za terorizem," je pojasnil Goossens.

38-letnega voznika, ki se je v incidentu poškodoval, so medtem že aretirali. Nizozemsko tožilstvo je sporočilo, da je 38-letni moški, ki so ga močno poškodovanega po dejanju prijeli, verjetno nameraval izvesti napad na kraljico. Moškemu zaradi tega grozi obtožnica zaradi uboja oz. celo umora.

Napadalec je sedaj na operaciji v bolnišnici, takoj ko bo mogoče, pa ga bodo vnovič zaslišali, je sporočila policija. Moški sicer do današnjega dejanja po navedbah policije ni vzbujal pozornosti. Prav tako naj ne bi kazal znakov duševnih motenj.

Župan Apeldoorna Fred de Graaf je na novinarski konferenci sporočil, da je bilo v incidentu ranjenih 13 ljudi, pet huje.

Zaenkrat še ni znano, kako je voznik uspel pripeljati na območje parade, ki ga je policija zavarovala več ur pred praznovanjem. Preiskovalci so kmalu po nesreči s psom preiskali avtomobil, da bi našli morebitno eksplozivno sredstvo. Nato so odžagali streho avtomobila in ga podrobneje preiskali.

V večjih nizozemskih mestih se je danes zbralo na sto tisoče ljudi, da bi praznovali nacionalni praznik, prvotno namenjen praznovanju rojstnega dne matere kraljice Beatrix, kraljice Juliane.

Kraljica Beatrix je po grozljivem dogodku prek televizijskih zaslonov nagovorila narod. Kot je dejala, je globoko pretresena in užaloščena zaradi incidenta. Po njenih besedah je nedoumljivo, da se je kaj takega lahko zgodilo. Vsem poškodovanim in svojcem umrlih je kraljica izrazila globoko sožalje. Vsa praznovanja ob nacionalnem prazniku pa je odpovedala.