"Želim si zmago z 1:0. To bi bilo fantastično!" si je pred današnjo tekmo zaželela legenda na trenerskem stolčku Manchester Uniteda, sir Alex Ferguson. Ta želja ob zadnjih prvenstvenih predstavah "topničarjev" - ki pa tokrat niso imeli na voljo Andreja Aršavina (nima pravice nastopa) in Robina van Persieja (poškodba) - nikakor ni bila preskromna, izkazalo pa se je, da bi si danes lahko zaželel tudi kak zadetek več.

Ko so mu njegovi varovanci kmalu prinesli vodstvo z 1:0, so se ga sprva odločili le čuvati. Toda kmalu so začutili, da bi lahko nerazpoloženim in predvidljivim Londončanom predvsem v prvem polčasu zabili še kak gol in roko na srce - le smola in vratar Manuel Almunia sta ga jim preprečila. Po bolj umirjeni partiji v drugem polčasu, ki ni ponudil veliko razburjenj - le še nekaj dodatne smole Manchestru (prečka) - pa je na torkovi povratni tekmi v Londonu še vse mogoče.

Manchester je odločno začel tekmo. Arsenal je sicer v uvodnih trenutkih deloval kot Chelsea včeraj v Barceloni (z večino mož v obrambi), a s to razliko, da si je kmalu privoščil tudi nekaj napak. Največjo v 17. minuti, ko se je sam pred Almunio znašel Carlos Tevez, a argentinski napadalec je moral kar dvakrat priznati premoč Arsenalovemu čuvaju mreže. Slednji je žogo po drugem Argentinčevem strelu poslal v kot, kar se je izkazalo za "usodno". Po kotu je namreč Michael Carrick žogo poslal v sredino, Mikael Silvestre pa jo je nespretno podaljšal točno na nogo Johnu O'Sheaju, ki je brez težav svojo ekipo povedel v zasluženo vodstvo.

Po zadetku so se napadu bolj posvetili tudi Londončani, a si razen strela Cesca Fabregasa v 27. minuti - Edwin van der Sar je njegov poskus obranil - niso priigrali omembe vredne priložnosti. Na drugi strani bi gostitelji kaj lahko več prostora izkoristili za povišanje vodstva, predvsem v 29. minuti. Takrat je Tevez najprej lepo podal pred gol, kjer je z glavo dobro streljal Cristiano Ronaldo, Almunia pa se je izkazal z izjemnim refleksom. Le nekaj sekund pozneje je Ronaldo poskusil še z roba kazenskega prostora, toda španski vratar je bil vnovič na mestu.

Londončani tudi v drugem polčasu niso našli pravega recepta za taktično vrhunske in zelo disciplinirane gostitelje, ki so hkrati gostom večkrat dali vedeti, da bodo ob njihovi vsaki najmanjši napaki tudi zelo nevarni za povišanje vodstva. Preveč osamljeni Emmanuel Adebayor v gostujočem napadu, ki je na trenutke le pokazal svojo kakovost, in "pomanjkanje prostora" za razvoj Arsenalove igre sta tehtnico nagibala le na Manchestrovo stran. Ta pa je dobrih 20 minut pred koncem dobila še nove moči v obliki Dimitarja Berbatova in Ryana Giggsa.

Takoj po njunem vstopu bi lahko domačini podvojili prednost, saj se je Cristiano Ronaldo s 30 metrov odločil za strel in s pravim projektilom zadel prečko, Carrick pa je nekaj minut pozneje s podobne razdalje za malo zgrešil cilj. Arsenalov strateg Arsene Wenger se je najprej odločil zamenjati tokrat "nevidnega" Thea Walcotta z Nicklasom Bendtnerjem, nato pa še Adebayorja z Eduardom da Silvo. Toda to ni spremenilo prav ničesar, tako da se je Manchester veselil zaslužene, a minimalne zmage.