"Družba bo pozvala delničarje, da potrdijo dokapitalizacijo v višini, kot bi bila po najbolj črnem scenariju potrebna, da se odpravi insolventnost družbe," so včeraj sporočili iz Istrabenza, ki ga bo do 15. maja vodil Igor Bavčar. Tako bo že v današnjem sklicu skupščine jasno, kolikšna je zadolženost matičnega holdinga Istrabenza po tistem, ko so zavarovanja prek repo pogodb unovčile nekatere banke upnice (Unicredit, NLB, Hypo). Istrabenzovo zadolženost - ta naj bi znašala okoli 350 milijonov evrov - so sicer v minulih dneh "računali" cenilci mednarodne revizijske hiše KPMG.

V Istrabenzu so včeraj posredno priznali, da so se za sklic dokapitalizacijske skupščine odločili zgolj zaradi izpolnjevanja obveznosti, ki jih insolventnim podjetjem pred možnim stečajem nalaga slovenska zakonodaja, in da niti v družbi ne verjamejo, da lahko obstoječi lastniki, ki se prav tako ubadajo z velikimi težavami, zberejo denar za rešitev koprskega holdinga. "Poslovodstvo Istrabenza ne more presoditi, ali bo skupščina družbe tak sklep tudi sprejela in ali bodo obstoječi delničarji ali morebitne tretje osebe vplačale zahtevani znesek. Pri tem ne gre izključiti, da se bo morda znesek, ki ga bo družba objavila v sklicu, na dan zasedanja skupščine zmanjšal - to bo odvisno od tega, kakšna potreba po dokapitalizaciji bo ocenjena na dan skupščine," poudarjajo v Istrabenzu.

Pri tem priznavajo, da "daje vmesni čas možnost, da se znesek pomembno zniža, če se družba z bankami upnicami dogovori o reprogramiranju obveznosti". Predstavniki bank upnic naj bi se z vodstvom Istrabenza znova srečali prihodnji teden, ko naj bi jim to predstavilo tudi podatke o poslovanju za prvo trimesečje.