Aprilska javnomnenjska anketa Vox populi kaže, da opredeljevanje o tem vprašanju ljudem ne povzroča prehudih težav, saj je neopredeljenih le nekaj manj od devet odstotkov. Premier Pahor je na lestvici najbolj priljubljenih politikov z drugega zdrknil na četrto mesto, njegovi Socialni demokrati pa imajo samo še rahlo prednost pred opozicijskimi demokrati.O razlogih za tako dramatične spremembe v javnem mnenju ne gre dvomiti: Bošku Šrotu je reprogramiranje razvpitega posojila Infond Holdingu koristilo, vlado pa je ta odločitev uprave NLB spravila na kolena.

Podrobnejši rezultati ankete TUKAJ

Ne le vrednostni papirji, tudi slovensko javno mnenje je v zadnjih mesecih precej volatilno. Marca je glede na februar vladi in vladnim strankam kazalo zelo dobro, opoziciji pa slabo: vlada je bila po prevladujočem prepričanju uspešna, Borut Pahor je bil zelo priljubljen, socialni demokrati pa so bili prepričljivo najmočnejša politična stranka. Tokrat je obrnjeno: oceno o uspešnem delu vlade deli za 28 odstotkov manj državljanov kot marca, najglasnejši kritik odločitve uprave NLB o reprogramiranju posojila Infond Holdingu Matej Lahovnik je na lestvici priljubljenosti politikov prehitel Boruta Pahorja, SD pa ima samo eno odstotno točko prednosti pred SDS. Vsi ključni pokazatelji odnosa javnosti do vlade, strank in vodilnih politikov so spet v območjih februarskih vrednosti.

Neko posojilo, neka nagrada

Rezultati aprilske javnomnenjske ankete Vox populi ponujajo del odgovorov, zakaj takšne spremembe - zaradi nekega posojila (in neke izplačane milijonske menedžerske nagrade). Anketo smo izvajali sredi prejšnjega tedna, ko je politična polemika o smotrnosti reprogramiranja posojila NLB Infond Holdingu dosegla vrhunec, vladna koalicija pa je bila na tem, da razpade. Da je bila odločitev uprave NLB o podaljšanju posojila finančni družbi Infond Holding, ki jo obvladuje kapitalist Boško Šrot, pravilna, je ocenilo le 16,4 odstotka anketirancev, več kot 72 odstotkov pa jih meni, da ta odločitev ni bila pravilna. Odločitev je povzročila spor v vladni koaliciji: prvak Zares Gregor Golobič je zahteval zamenjavo nadzornega sveta in uprave banke, premier Borut Pahor in šefinja LDS Katarina Kresal pa sta to zahtevo označila za nedopustno vmešavanje politike v gospodarstvo. Javno mnenje se je pri opredeljevanju o tem vprašanju prevladujoče postavilo za Golobiča: z njegovim stališčem se strinja 52,3 odstotka, s stališčem Pahorja in Kresalove pa 33,9 odstotka vprašanih (neopredeljenih je bilo 13,8 odstotka). Zanimivo je, da se strinjanje s stališči Zares odraža le v visokem ratingu gospodarskega ministra Lahovnika, ne pa tudi v aprilskem ratingu te stranke.

Pregled ratingov strank TUKAJ

Kljub aktualni polemiki med vladnimi strankami v javnosti še vedno prevladuje ocena, da se je prejšnja Janševa vladna garnitura bolj vmešavala v gospodarstvo kot zdajšnja Pahorjeva garnitura; delež tistih, ki mislijo nasprotno, je domala enak deležu glasov za SDS.

Slabe ocene za poslance

Prepričanje o neuspešnem delu vlade je najbolj prisotno med volilci opozicijske SDS (89 odstotkov), a tudi med neopredeljenimi volilci (56 odstotkov) in volilci Zares (40 odstotkov). V regionalnem pogledu ocene o neuspešnem delu vlade izstopajo na Koroškem, Celjskem, Dolenjskem in Gorenjskem. Sicer pa je 37,2-odstoten delež respondentov, ki menijo, da je vlada uspešna, najnižji delež ocene o uspešnem delu, ki smo ga izmerili v obdobju sedanje vlade.

Katera vladna garnitura se je bolj vpletala v gospodarstvo?

Primerjava trendov podpore vodilnima strankama, ki upošteva izražanje političnih preferenc v skupini opredeljenih volilcev, pokaže, da od aprila 2007 trend SD upada, trend SDS pa narašča. Ko ne upoštevamo volivcev, ki ne vedo, katero stranko bi volili, se izkaže, da je SD še vedno stranka z največjim deležem volilcev, saj ima med opredeljenimi 29,1-odstotno podporo. Sledi ji SDS, ki ima 27,4 odstotke glasov. 12,2 odstotka glasov v skupini opredeljenih volilcev ima Zares, 10,5 odstotka pa SNS. Sledijo jim LDS (8,2 odstotka), DeSUS (7 odstotkov) in SLS (3,7 odstotka) - zadnja stranka bi se, če bi bile volitve danes, potila, ker njen vstop v parlament ne bi bil gotov.

Katero stranko bi volili?

Povprečna ocena dela državnega zbora samo dopolnjuje sliko o splošnem nezadovoljstvu z udejstvovanjem politike - povprečna ocena 2,82 je najnižja v tem mandatu parlamenta (še aprila je znašala 3,04).