Šteiner je med drugim vodil strateški del pregleda obrambnega resorja, v zvezi s čemer je povedal, da so v pregledu ugotovili tisto, kar je dobro, ter identificirali vsa tista področja in vprašanja, ki predstavljajo težavo. Kot je dejal, je teh več, povezane pa so s kadri, razvojno paradigmo za v prihodnje in transformacijo vojske.

O napovedih ministrice, ki je ob robu razrešitve dosedanjega načelnika Albina Gutmana dejala, da ministrstvo potrebuje ekipo, ki se bo spopadla s težkimi, vojaško profesionalnimi in tudi neprijetnimi nalogami, ter napovedala tudi ostre posege v sedanjo strukturo ministrstva, je dejal, da sam lahko govori o tistem, kar se tiče Slovenske vojske, za načrte na ministrstvu, ki mora po njegovem ravno tako slediti trendom sprememb, pa lahko več pove ministrica.

V zvezi z zadevo Patria je Šteiner na vprašanje, ali sam stoji za stališču Gutmana, ki je dejal, da gre za transparenten posel, odvrnil, da tega ne more in ne želi komentirati, dejstvo pa je, da oklepna vozila potrebujejo zato, ker je to povezano z razvojem vojske. Kakšna bodo in koliko jih bo, pa po njegovih besedah ni odvisno od načelnika generalštaba. "Sam vem, kaj je treba narediti z vozili, ko bodo ta prišla v naše roke, kako jih spraviti v realne zmogljivosti, ki bodo prispevale k temu, da bodo slovenski vojaki lahko doma in na tujih misijah svoje naloge opravljali varno," je dejal Šteiner.

O tem, ali bi bilo treba po njegovem mnenju morda pogodbo s Patrio prekiniti, je dejal, da na to ne more odgovoriti, ker gre za politično vprašanje, na vprašanje, ali Slovenska vojska resnično potrebuje 135 vozil, pa je odvrnil, da jih bo SV imela toliko, kolikor jih bo država lahko plačala. Sicer pa je Slovenija po Šteinerjevih besedah v mednarodnih operacijah in misijah kredibilen partner, slovenski vojaki pa so na vseh območjih, kjer so prisotni, cenjeni kot dobri vojaki in pravi profesionalci.

Novoimenovani načelnik je še povedal, da je podpora javnosti za mednarodne misije vselej odvisna od tega, kako je predstavljena ljudem, kakšna je njihova naloga na določeni misiji, je pa po njegovem jasno, da ta podpora lahko precej niha. "Ker smo tudi v Sloveniji v preteklosti bili deležni mednarodne podpore in danes vemo, kaj je mir, smo tudi sami dolžni izvažati del svojega prispevka k svetovnemu miru," je povedal Šteiner.

Ker so nekateri mediji ob njegovem imenovanju navajali njegovo vpletenost v afero, v kateri naj bi si v preteklosti kot drugi človek operativnega poveljstva v Celju izplačeval dodatek za ločeno življenje, čeprav naj bi ga šofer vsak dan vozil iz Murske Sobote v Celje, je danes dejal, da te afere ni, saj si ni nikoli v življenju dal izplačevati omenjenega denarja, stvar, ki se vleče že devet let, pa je označil kot čista natolcevanja.