Sicer pa je bila od nosilke bronaste medalje v Pekingu, ki je letos postavila tudi rekord na 200 prsno, doslej hitrejša tudi Rusinja Julija Jefimova, ki je v predtekmovanju olimpijskih iger v Pekingu dosegla izid 1:06,08, a se ni zglasila na dopinški kontroli, zato rekorda nikoli niso priznali.

Med slovenskimi reprezentanti je izstopala plavalka Žita Gorenjke Radovljice Anja Klinar, ki je na 100 prsno kar dvakrat popravljala osebni rekord. V finalu je z dosežkom 1:10,80 osvojila tretje mesto in po klubskih sotekmovalkah Nataši Kejžar in Tamari Sambrailo postala tretja Slovenka, ki je to razdaljo preplavala hitreje kot v 1:11 minute. ob tem je Klinarjeva na 400 mešano s 4:46,42 v petek dosegla tudi edino slovensko zmago in rekord mitinga. Ob njej so se med osmerico na tej razdalji uvrstili še Ravenčanka Tjaša Oder, Radovljičanka Maja Cesar in plavalec Ljubljane Nejc Jurjevčič.

V moški konkurenci na 100 prsno je izjemno formo potrdil srbski plavalec Čaba Silađi, ki je z 1:01,52 osvojil zmago pred Koprčanom Matjažem Markičem, ki se je z 1:01,73 prav tako močno približal svojemu osebnemu rekordu. Emil Tahirovič je z 1:02,49 osvojil peto mesto, v finalu pa sta nastopila še Radovljičan Robi Vovk v moški in Ilirijanka Tjaša Vozel v ženski konkurenci.

Dvakrat se je na stopničke uvrstil tudi Radovljičan Robi Žbogar, ki je bil drugi na 50 hrbtno in z osebnim rekordom tretji na 200 hrbtno. Njegov uspeh je na daljši razdalji s četrtim mestom dopolnil Nejc Zupan, pri dekletih pa so se plavalki Olimpije Maji Sovinek na 50 hrbtno stopničke izmuznile le za stotinko sekunde, nastopila pa je tudi v finalu na 200 hrbtno, kjer je za Triglavanko Uršo Mohorič zasedla sedmo mesto.

Z osebnim rekordom 1:01,59 in drugim mestom je izstopala tudi nadarjena Ilirijanka Sofija Djelič. Za še ene stopničke pa je s tretjim mestom poskrbela Radovljičanka Nina Cesar, ki je z 2:02,93 prvič v karieri plavala pod 2:03 in ugnala tudi članico olimpijske reprezentance Nino Sovinek, ki se je morala zadovoljiti s četrtim mestom. V finalu sta plavali še reprezentantka v daljinskem plavanju in olimpijka Teja Zupan in Ravenčanka Lea Kos. V moški konkurenci je Luka Turk zasedel četrto mesto.