Flynn bi se lahko izognil tej neprijetnosti, če se ne bi soočal s preglavico, ki vsakodnevno jezi milijone obutežev po vsem svetu. Civilizacija namreč že predolgo ni doživela učinkovite prevzgoje v načinu zavezovanja vezalk. Ta bi bila toliko bolj potrebna, ker so se vezalke v zadnjih desetletjih močno spremenile. A ne trdnejši zavezanosti v prid.

Ljudje so si obuvala zavezovali na noge že v času bronaste dobe, če ne celo prej. Sloviti Ötzi, ki so ga pred več kot 5000 leti zahrbtno umorili v tirolskih Alpah, nakar je njegove mumificirane posmrtne ostanke odtalilo globalno segrevanje ozračja, se je v hribe napotil v usnjenih čevljih, ki si jih je na meča zavozlal z zapletenim snopom vrvi.

Najstarejši par čevljev, ki se zavezujejo z vezalkami, speljanimi skozi niz lukenj, je na ogled v londonskem muzeju. A je trajalo še veliko stoletij, da se je tak način pričvrščevanja obuval vsesplošno razširil, saj se je še konec 19. stoletja večina škornjev in čevljev zapirala z gumbi ali sponkami, kar je bilo zelo zahtevno in zamudno početje.

Zaradi napredka v čevljarski tehnologiji in zaradi spremenjenih modnih smernic je gumbe izpodrinila vezalka. Sprva je bila večinoma iz usnja, konoplje ali bombaža, v zadnjih nekaj desetletjih pa je doživela številne estetske ozaljšave in materialne posodobitve. Proizvajalci čevljev v svoje izdelke vse pogosteje vpeljujejo okrogle vezalke iz sintetičnih vlaken, ki so tudi lepšega videza kot ploščate bombažne prednice. Zato pa niso zanesljive, saj se zelo rade nadležno razvezujejo.

Svoje pa k temu prispeva tudi napačno privzgojeni način zavezovanja vezalk. Večinoma so nas naučili vezalke zavezati nekje pri petem letu starosti. Tisti, ki se tudi v odraslosti skoraj vsakodnevno sklanjajo k čevlju in si zavezujejo odvezane vezalke, si jih zagotovo zavozlajo s tako imenovanim babjim vozlom, ki pa zelo rad popusti. "To je napačen način zavezovanja čevljev," poudarja Rado Malnar, pionir v Zvezi tabornikov Slovenije. Malnar obvlada najmanj sto načinov vozlanja vrvi. "Pravi način za zavezovanje čevljev je tako imenovani ambulantni vozel. Pri babjem vozlu oba polvozla enako opletata, saj gre pri vozlanju ista roka čez drugo, večinoma desna čez levo. Pri ambulantnem pa - za primer - najprej opleteš desno čez levo, nakar gre pri vezanju pentlje leva roka čez desno. Najlažji način učenja je z dvobarvnimi vezalkami, pri čemer se je treba držati preprostega pravila, in sicer mora modra pentlja ležati ob modri vrvici, rdeča pa ob rdeči. Če bo tako, bo vozel zagotovo trden."

A tudi takšno vozlanje ni najboljše za vezalke, je prepričan informatik Ian Fieggen, ki od leta 1982 analizira različne metode zavezovanja čevljev. Na svoji spletni strani (www.fieggen.com) je 46-letni Avstralec zbral nič koliko komičnih, pa tudi tragičnih nesreč, ki so jih povzročile slabo zavezane vezalke.

Kakor Malnar tudi on ugotavlja, da je najpogostejši vzrok odvezanih čevljev - poleg drsečih sintetičnih vezalk - raba babjega vozla. A tudi ambulantni vozel po Fieggnovih ugotovitvah ni perfekten. Na svoji spletni strani predlaga kopico alternativnih vozlov, na prvo mesto pa postavlja vozel, ki ga je poimenoval po sebi (Ian Shoe Knot). Po njegovem prepričanju je namreč eden izmed najbolj trdnih vozlov (razvil je sicer še enega bolj zanesljivega), poleg tega pa ga krasi še simetrija in enostavno odvezovanje. Pozitivna lastnost Ianovega vozla je tudi njegova ekspresnost, saj - ko ga osvojiš - bistveno pospeši postopek zavezovanja čevljev. Po Fieggnovem prepričanju se da z njim čevelj zavezati kar trikrat hitreje kot z ambulantnim vozlom.

Ali je Fieggnova spoznanja s pridom izrabil Khaled Abdul Aziz, ki je 3. februarja v Dubaju postavil Guinnessov rekord v hitrostnem zavezovanju vezalk (v minuti jih je zvozlal 21-krat), časnik Dubai Chronicle ne navaja.