Golobič je sklepe ocenil kot »uspeh te vlade, ki je uspela artikulirati zelo nedvoumno stališče glede tovrstnega kreditiranja in ostati odgovorna do volilk in volilcev, ki so ji dali mandat«. Dodal je, da je vlada s temi sklepi ohranila svojo kredibilnost.

Prav tako je s sklepi zadovoljen gospodarski minister Matej Lahovnik. »Bila so dolga in naporna pogajanja glede sklepov, a so ti v tem trenutku primerni in odražajo tiste vrednote in stališča, ki jih ta vlada mora zagovarjati, da bo drugačna od prejšnje. Ve se, kdo je zakuhal godljo z Mercatorjem in spornimi posojili, ni pa ta vlada dolžna te godlje še naprej mešati,« je med drugim dejal in napovedal, da danes premierju Borutu Pahorju ne bo podal svoje odstopne izjave.

O odstopu je namreč razmišljal predvsem po tem, ko finančni minister Franc Križanič in Katarina Kresal nista želela nedvoumno obsoditi dejanja uprave NLB na čelu z Draškom Veselinovičem. Zato je Lahovnik menil, da ne more stati za odločitvami vlade in zanje ne more več sprejemati odgovornosti. Svet stranke je v ponedeljek tako seznanil s tem, da se bo do konca tedna odločil o morebitnem odstopu. A so ga včeraj sprejeti sklepi očitno prepričali, naj ostane. »Takšno stališče vlade mu omogoča, da s potrebno kredibilnostjo rešuje probleme, s katerimi se dnevno sooča kot gospodarski minister,« je dejal Gregor Golobič, Lahovnik pa, da bo, če se sklepi ne bodo tudi resno izvajali, ponovno premislil o odstopu.

Koalicijska kriza je mimo, kot sem napovedoval, je bil sinoči po seji vlade zadovoljen predsednik DeSUS Karl Erjavec. Kot je poudaril pravosodni minister Aleš Zalar, sta LDS in Zares popustili vsaka malo, medtem ko je minister Lahovnik dejal, da ta sklep ni kompromis, ampak zelo jasno sporočilo upravam in nadzornim svetom, kakšna so pričakovanja te vlade. Po besedah premierja Pahorja je ministrski zbor omenjena stališča sprejel soglasno, čeprav je bila debata po neuradnih informacijah precej vroča, tudi drugi ministri Zares, ne le Lahovnik, pa naj bi na seji grozili z odstopom. Na novinarski konferenci po seji vlade, ki je bila šele nekaj pred osmo uro zvečer, glavnih akterjev koalicijskega spora ni bilo, tudi premierja Pahorja ne – ta je pred novinarje stopil kar med sejo in zgolj prebral sprejete sklepe.