Razlog? "Novi BMW serije 7 je relativno nov in tehnično izjemno dovršen ekološko učinkovit avtomobil, ki je primeren tudi za protokolarne namene. Tako smo našli obojestranski interes, da občina dobi ekološko učinkovito protokolarno vozilo, nam pa je seveda v čast, da naš avto uporablja in promovira ljubljanski župan," pravi Gordana Kisilak, tiskovna predstavnica BMW Group Slovenija.

Tako je ljubljanski župan Janković vendarle prišel do novega vozila, čeprav obstoječi BMW 530Xi, ki si ga je za okoli 80.000 evrov omislila nekdanja županja Danica Simšič, ni star niti tri leta. Novo protokolarno vozilo za županstvo so na Mestni občini Ljubljana (MOL) predvideli tudi v februarskem razpisu, kjer so iskali kupca za 51 občinskih vozil, ki bi jim hkrati ponudil poslovni najem novih. Na naše vprašanje, zakaj v tako občutljivih gospodarskih razmerah menjujejo tako županovo vozilo kot tudi druga vozila, med katerimi je še sedem takih, ki niso stara niti tri leta, je ljubljanska podžupanja Jadranka Dakić takrat odgovorila, da je poslovni najem edini način, kako lahko z razmeroma skromnim proračunom zamenjajo dotrajani vozni park, tak najem pa naj bi bil za občino tudi sicer ugodnejši od nakupa novih avtomobilov in predvsem njihovega vzdrževanja.

Kar se tiče zamenjave protokolarnega vozila, pa je pojasnila: "Nakup bomo pretehtali, če se bo pokazalo, da ga potrebujemo, in če bodo razmere in ponudba dobre, ga bomo vzeli. Sicer bomo obstoječega prodali ponudniku in ga vzeli v poslovni najem. Kolikor vem, župan nima nobene želje po novem avtomobilu." Kar je naslednji dan potrdil tudi Janković, češ da je z obstoječim avtomobilom zadovoljen. Pozneje so razpisno dokumentacijo celo popravili, in kot nam je pojasnila Tadeja Möderndorfer, direktorica občinske službe za javna naročila, iz nje črtali protokolarno vozilo za župana.

Razpisni postopek za poslovni najem avtomobilov po informacijah z Mestne občine Ljubljana še ni končan, saj bodo najugodnejšo ponudbo izbrali prihodnji teden. Ponudbo je dalo tudi podjetje Malgaj, pooblaščeni trgovec vozil BMW, ki pa mu ne kaže dobro, saj je za petletni poslovni najem vozil, ki so si jih zamislili na občini, dalo ponudbo v višini 2,303.640 evrov, za odkup občinskih vozil pa ponudilo več kot 225.000 evrov, medtem ko bi najem vozil pri Porsche Leasingu stal 1,242.886 evrov, stara vozila pa bi mu lahko prodali za skoraj 228.000 evrov.