Na dobrih 10 kilometrov dolgem klancu s povprečnim naklonom osem odstotkov (najtežji 16 odstotkov) je moral Brajkovič priznati premoč le četverici. Poljak Przemyslav Niemec, kralj Vršiča in junak Po Sloveniji 2005, je v zadnjem kilometru strl napadalnega Ivana Bassa, v isti minuti pa sta bila v cilju še Gianpaolo Caruso in domači heroj Gilberto Simoni. Brajkovič je v težkih pogojih (veter, brez pomočnikov) dokazal, da je velemojster za vse terene. "Basso leti, Niemiec tudi. Noge sem sicer imel močne, a sem še zamorjen z višinske hiše na Rogli," je skromni Belokranjec Jani Brajkovič odvračal hvalospeve. Kljub zaostanku minute in sekunde je bila prednost s kronometra dovolj za štiri sekunde prednosti pred Bassom, 19 pred Niemiecem in minuto pred Simonijem v skupnem seštevku. V kolesarstvu je to lahko veliko ali pa malo. Basso se bo glede na traso, zelo težko znebil JB juniorja. "Po moje bo zelo težko obdržati majico. Tudi vreme ne bo rožnato. Vendar je enako za vse," je s Pampeaga, kjer se je včeraj izmenjavalo sneženje in sonce, napovedal Brajkovič.

Včeraj pa je bil poseben dan tudi za Tomaža Noseta (Adria Mobil), ki se je z desetim mestom vrnil na veliko sceno. Tik za njim in tik pred zvezdniki Garzellijem, Di Luco in Caucchiolijem je bil tudi Robert Vrečer (12. mesto). Podgurc je žarel od zadovoljstva. "Res sem vesel, da mi je uspelo. Nisem si mislil, da bo vrnitev tako težka. Še pred mesecem dni sem na treningu zelo trpel. Ta klanec, težji od Krvavca, mi je hitro minil," je vrnitev opisal Tomaž Nose in potem opisal še posebnosti vzpona, kjer je pred 10 leti na Giru Marco Pantani odpeljal zadnjo veliko predstavo. "Ko je Basso tri kilometre pred ciljem pospešil, smo se povsem razbili. Ker je na odprti cesti pihal močni nasprotni veter, je bilo zelo pomembno, kako si se znašel. Za menoj so se nekateri že skrivali za spremljevalnimi avtomobili in nas ujeli nazaj. Brez tega bi bil že med deset v skupnem seštevku. Janija sem imel v vidnem polju, naredil pa sem napako, ker nisem sledil v njegovem ritmu. Če si bil samo za trenutek prehiter, te je pošteno zabilo in si v 300 metrih 'kasiral' minuto. Mislim, da bo majico obdržal, saj zaključki obeh preostalih etap niso tako strmi," se je razgovoril Nose. "Nosko res dobro leti," je bil nad nekdanjim klubskim kolegom navdušen Brajkovič in dodal: "Upam, da bomo sklenili kakšno zavezništvo."

Glede na to, da v današnji etapi najprej sledita prelaza Sella in Gardena ter zaključek čez Pusterško dolino s položnim vzponom v Innervillgraten nad Sillianom, deželi zadnjih slovenskih kozolcev nad Dravo, bo pomoč "Armstrong-boysev" še kako pomembna. Kapetan Andreas Klöden, ki je zaostal poldrugo minuto, bo po klubski hierarhiji sedaj belokranjski vodonoša. To nalogo je tokrat vrhunsko opravil Jure Golčer, ki je do napada Bassa diktiral ritem v ospredju, a kljub temu končal pred Klödnom, celo kot drugi mož LPR, le pol minute za šefom Di Luco.