"Dobili smo knjižice, zdaj pa na čakanje. Povedali so nam to, kar smo vedeli že ves čas, da bomo morali na zavod za zaposlovanje, da bodo morali nekateri iskati novo zaposlitev, nekateri pa bodo šli v pokoj. Toliko smo zmedeni, da niti ne vem. Je neprijetno, boleče in hudo po 22 letih dela v Mipu," je novinarjem povedala ena izmed delavk.

Stečajni upravitelj je bil za medije tudi danes nedosegljiv, je pa predstavnica novogoriškega zavoda za zaposlovanje Andrejka Humar povedala, da so delavcem predstavili nekaj splošnih informacij. "Povedali smo jim, kako bo potekala prijava v evidenco brezposelnosti in kako bodo lahko uveljavljali zahtevke za denarno nadomestilo," je pojasnila.

Ker želijo Mipovim delavcem olajšati prijavo na zavod za zaposlovanje, so jim razdelili tudi razporede. V evidenco brezposelnih jih bodo prijavljali tudi izven uradnih ur, pri čemer bodo pomagale tudi druge območne službe, je poudarila Humarjeva. Po njenih besedah je brez dela v Mipu ostalo 251 zaposlenih iz novogoriškega, ajdovskega, tolminskega in sežanskega območja, odprto pa ostaja vprašanje okoli 100 zaposlenih v družbi Mip maloprodaja, ki je prav tako končala v stečaju.

Sestanek na Mipu je danes spremljala tudi pravnica posoške območne organizacije Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Magda Leban Marcetič. "Pravna služba bo članom sindikata pripravila vse potrebno za prijavo terjatev v stečajnem postopku. Lahko rečem, da je stečajna ekipa pozitivno naravnana," je povedala Leban Marcetičeva.

Po njenih besedah naj bi stečajna ekipa do 7. maja, ko bo jamstveni sklad delavcem predstavil pravice in kdaj bodo dobili denar, a sama dvomi v ta rok, saj je dela precej. "Ekipa v računovodstvu hiti s pripravo podatkov za zavoda zaposlovanje in jamstveni sklad, da bi ljudje, čim prej prišli do denarja," je dejala. Izpostavila je, da so terjatve zaposlenih v stečajnem postopku prednostne.