Širca je na začetku današnje seje, na kateri poslanci obravnavajo problematiko podfinanciranosti RTV Slovenija in kulturnih vsebin na javni RTV ter poročilo o delu nadzornega sveta RTV Slovenija v letu 2008, namreč navedla, da se je iz "srebrnine" javne RTV z željami vodstva in programskega sveta ter potrditvijo nadzornega sveta financiralo nadaljevanki Strasti in Brat bratu, parlamentarni program, plače, projekt izboljšanja odnosov z javnostmi, nakup prostorov na Komenskega in drugo.

Opozorila je, da je npr. prenova vstopne avle RTV Slovenija stala 750.000 evrov, boljša snemalna kamera pa stane približno 7000 evrov. "Ne zanima nas, če kdo meni, da je bila prenova potrebna oz. nepotrebna. Zanimati pa nas mora, ali je bila na smotrni način odločena, torej tudi, ali je prav, da je bila plačana iz sredstev, ki so namenjeni za razvojne programe," je poudarila.

Ministrica je navedla pisatelja Draga Jančarja, da je mogoče opaziti izginjanje kulturnih vsebin iz informativnih oddaj, tudi radijskih. Na krčenje kulturnih in uvajanje komercialnih vsebin pa je, tako Širca, pred časom opozoril tudi programski svet javnega zavoda pod vodstvom Staneta Grande.

"Ko je prišlo do zamenjave oblasti, je prišlo do odmrznitve RTV prispevka, ki ga politični diktat vlade Janeza Janše vse od referenduma dalje ni želel spremeniti," je spomnila ministrica. Ob tem je opozorila, da so poslanci z zvišanjem RTV prispevka morda "pogasili le del ognja". "Ognja je namreč še preveč in o njem je treba spregovoriti," je prepričana.

Ob koncu je Širca napovedala, da na ministrstvu pripravljajo nov, boljši zakon o javni RTV. Opozorila pa je, da je v vsakem zapisniku nadzornikov RTV več argumentov "kot v naročeni hišni reviziji, kjer se revizorji na koncu distancirajo od lastnega revizorskega dela".