VS ZN je leta 2005 z resolucijo ustanovil skupino za spremljanje držav in skupin, ki za vojake uporabljajo otroke, jih ugrabljajo, ubijajo ali pohabljajo ter napadajo šole. Ban je predlagal, da VS ZN v mandat nadzorne skupine razširi tudi na posilstva in spolno nasilje, poroča ameriška tiskovna agencija AFP.

"Obsežna in sistematična posilstva ter spolno nasilje nad otroci, tako dečki kot deklicami, vse bolj postajajo značilnost sporov, ki se pogosto dogajajo v brezpravnem prostoru," je v sredo poudaril Ban.

Na seznamu držav, v katerih za vojake novačijo in uporabljajo otroke, so se znašli Afganistan, Burundi, Srednjeafriška republika, Čad, Kolumbija, DR Kongo, Gruzija, Haiti, Irak, Slonokoščena obala, Libanon, Mjanmar, Nepal, palestinska ozemlja in Izrael, Filipini, Somalija, Šrilanka, Sudan, Tajska in Uganda.

Ban je VS ZN pozval, naj vztraja, da države, omenjene v poročilu, pripravijo in izvedejo načrte za ustavitev novačenja in izkoriščanja otrok v oboroženih spopadih, proti tistim, ki ne bodo upoštevali tega, pa uvede ukrepe.