Strokovnjaki, ki so se zbrali na srečanju britanskih astronomov, so s pomočjo zadnjih fotografij Sonca, posnetih v vesolju, opazili, da na Soncu ni peg in da je sevanje manjše.

Sonce svoj ciklus aktivnosti običajno opravi v enajstih letih. Na vrhu tega ciklusa bruha vroče pline, lahko pride tudi do sončeve nevihte, ki bi na Zemlji lahko uničila vso elektriko. Temu sledi „slabše“ obdobje aktivnosti Sonca. Znanstveniki so pričakovali, da bi lani moralo biti leto, v katerem bi se Sonce ogrelo, a je namesto tega dosegel 50-letno dno v pritisku solarnih vetrov, 55-letno dno v sevanju in najnižjo vrednost aktivnosti peg v stotih letih.

Profesorica Louise Hara iz University College v Londonu je izjavila, da je nerazumno, zakaj se aktivnost Sonca ne poveča. Poleg tega trdi, da ni indicev, da bi se to lahko kmalu zgodilo. „Nekateri znanstveniki menijo, da bo Sonce kmalu ponovno normalno delovalo, spet drugi so prepričani, da bi se zaradi zmanjšane aktivnosti Zemlja ponovno lahko znašla v ledeni dobi,“ je dejala Hara.