»Tekme v Radovljici so super, počutiš se, kot bi bil v diskoteki. Težava je le, da te temu primerno naslednji dan bolijo ušesa,« je pred včerajšnjo tekmo dejal novinarski kolega. Ni se zmotil. Ljudje, ki slabo prenašajo hrup, bi po nekaj se kundah pobegnili iz dvorane. Vzdušje je bilo primerno za naj stnike, ki se šele približujejo ado lescenci. Ti so v navezi s starejšimi, ki jim je poveljeval mož z in dijansko perjenico na glavi in bob nom v roki, dokazali, da je tudi v majhni dvorani mogoče pripraviti bučno vzdušje.

Takšno ozračje je na favorizirane gostitelje vplivalo blagodejno. Na servis Matije Pleška so na začetku prvega niza nanizali tri točke za pored, ko je bil izid 7:2 za ACH, pa je vse kazalo na podobno gladek razplet, kot so ga Blejci priredili na prvih dveh tekmah finala. Kanalci se niso predali. Z Luzom in Po točnikom v glavnih vlogah so za ostanek zmanjšali na dve točki (8:10). Do konca prvega niza je sledil ustaljeni »ping-pong«. Blejci so se odlepili za tri ali štiri točke, Primorci pa so se vedno znova približali na eno ali dve. Vendar odločilnega koraka niso storili, v ključnih trenutkih, ko bi zaostanek lahko izničili, pa so delali za četniške napake. Ko se je niz pre vesil v sklepno fazo, so branilci naslova v rutiniranem slogu na redili delni izid 6:1 in Kanalce za seboj pustili na 21. točki.

Na začetku drugega niza je Pleško ponovil vajo iz prvega. Servisi blejskega kapetana so bili zopet učinkoviti, Kanalci pa so do izida 5:0 le nemo opazovali, kako njihova barka tone vse globlje. Po pol minutnem odmoru, ki ga je zah teval trener Salonita Emanuele Fracascia, so se zbrali, a zaostanek le ublažili. Temelja, ki so ga Gorenjci postavili na začetku, Kanalci niso zamajali v nobenem trenutku in tudi drugi del igre je brez pre tiranega stresa pripadel ACH Vol leyju. Po tradiciji Blejci v tretjem nizu igrajo najslabše. Tudi tokrat so se jim Kanalci v tem delu igre najbolj približali, pri izidu 9:9 so prvič na tekmi izenačili izid, a igralci v oranžnih dresih prese nečenja niso dovolili. Počasi so nabirali prednost in se ob zvokih pesmi »We are the champions« veselili naslova.

»Že pred tekmo smo oznanjali, da bomo šli 'na polno'. To smo storili in zasluženo zmagali. V fi nalu smo pričakovali težje delo. V pravem trenutku smo prišli v vr hunsko formo. Servis je deloval, kot smo si želeli, enako kot povezava med blokom in obrambo,« je z zlato kolajno okoli vratu razlagal od bojkar ACH Volleyja Alen Pajenk in z nasmeškom do ušes pojasnil, kaj bo počel v preostanku večera. »Naj prej se bomo najedli, nato sledi žur v okolici dvorane,« je dejal, med tem ko podajalec Salonita Nikola Vidič kljub porazu ni deloval ra zočarano: »Blejci so bili enostavno boljši od nas. Imajo dovolj ka kovostnih igralcev in lahko jim le čestitam. Lahko smo zadovoljni s to sezono, saj smo izpolnili večino ciljev. Tudi drugo mesto je lep uspeh.«