Športnice iz ZDA, Kanade, Slovenije - ena od tožnic je tudi slovenska smučarska skakalka, nekdanja reprezentantka Monika Planinc -, Avstrije, Nemčije in Norveške trdijo, da je izključitev ženskih skokov iz olimpijskega programa iger, o čemer je odločal MOK, kršenje človekovih pravic po kanadskih zakonih. Pri MOK so namreč dejali, da ženski smučarski skoki nimajo za seboj dovolj mednarodnih tekmovanj, da bi se lahko uvrstili v program iger.

Ameriška smučarska skakalka Lindsay Van, ki je letos na svetovnem prvenstvu v češkem Liberecu osvojila prvi naslov svetovne prvakinje v tem športu, je dejala, da je ta izgovor MOK "privlečen za lase". "Zelo sem razočarana nad MOK, da je vse skupaj prišlo tako daleč. Boli že dejstvo, da sploh nimamo priložnosti tekmovati. Treniramo trdo leto za letom, enako kot fantje, nato pa oni lahko nastopijo na OI, dekleta pa ne smemo. To enostavno ni pošteno," je dejala Vanova za kanadski novičarski portal Globeandmail.

Športnice od kanadskega sodišča zahtevajo, da naj odpovejo tudi moška tekmovanja, če ženskam ne bo dovoljeno nastopiti, njihov odvetnik Ross Clark pa je pred sodiščem zatrdil, da je izključitev smučarskih skakalk z OI neposreden napad na njihovo človeško dostojanstvo. Vendar pa so skakalke tožbo usmerile proti prirediteljem OI, odboru VANOC, in ne proti MOK. Clark je ob tem pojasnil, da kanadska vlada nadzoruje OI, zato mora VANOC delovati v skladu s kanadskimi zakoni.

"Igre 2010 načrtuje, organizira, financira in gosti VANOC in ne MOK," je dejal Clark in prireditelje obtožil, ker so slepo sprejeli pravila MOK, ki spodbujajo zgodovinske predsodke proti ženskam. Predstavniki odbora VANOC so na sodišču izrazili bojazen, da če pride do zmage smučarskih skakalk na sodišču, MOK nikoli več ne bo Kanadi dovolil gostiti olimpijskih iger.

"Danes je zgodovinski dan. Lahko vam zatrdim, da smo precej optimistični glede tožbe. Ne dvomimo o zmagi in veselimo se, da se bodo na igrah 2010 v Vancouvru lahko predstavile tudi smučarske skakalke," je dejala Deedee Corradini, nekdanja županja Salt Lake Cityja, ki je gostil zimske OI leta 2002, zdaj pa deluje kot predstavnica športnic.