Švicarji, ki imajo po zadnji raziskavi ameriških univerz Yale in Columbia tudi najbolj čisto državo na Zemlji, so se na prvenstvo temeljito pripravili. V dvoranah tako pričakujejo prek 300.000 obiskovalcev, za navijače pa so pripravili poseben spremljevalni program z glasbenimi vložki, ki bodo hokejskim fanatikom v bližini dogajanja vsak dan krajšali čas. Švica precej pričakuje od letošnjega prvenstva tudi v rezultatskem smislu. Ta alpska država trenutno zaseda sedmo mesto na lestvici Mednarodne hokejske zveze (IIHF), v primerjavi s Slovenijo pa ima kar 63 pokritih igrišč več. V zadnjih letih so se njene uvrstitve na elitnih prvenstvih vselej gibale okoli desetega mesta, njen zadnji uspeh, ko je posegla po bronasti kolajni, pa sega v daljno leto 1953.

Sicer pa bodo ljubitelji najhitrejše moštvene igre tudi tokrat prikrajšani za najboljše igralce iz lige NHL. Pereča tema o zvezdnikih, ki so prejšnji teden na drugi strani Atlantika začeli z zaključnimi boji, je tudi letos poskrbela za eno glavnih negodovanj v hokejskem svetu. Nosilci moštev, ki nastopajo v končnici NHL, morajo biti namreč na razpolago svojim klubskim in ne reprezentančnim trenerjem. Precej prahu dviguje tudi število reprezentanc na svetovnih prvenstvih najboljših moštev. Strokovnjaki so mnenja, da bi se moralo za najžlahtnejši pokal meriti precej manj reprezentanc kot doslej. Govorili so o številki dvanajst. S tem bi postalo bolj zanimivo tudi med drugokategorniki, saj bi se IIHF lahko izognil eksotičnim ekipam. Na zadnjem prvenstvu divizije I v Litvi in na Poljskem so bile denimo reprezentance Avstralije, Hrvaške, Romunije in Nizozemske bolj kot ne topovska hrana za kakovostnejša moštva. Njihova skupna razlika v zadetkih je bila obupna - kar 28:119!

Kakorkoli, tako obilnih nihanj ni pričakovati na bližajočem se prvenstvu najboljših v Švici. Med favorite turnirja gre tudi to pot šteti moštva, ki so bila pri vrhu na zadnjih prvenstvih. Rusi so z zmago na zadnjem močnem turnirju, kjer so sodelovali še Češka, Švedska in Finska, nabrusili drsalke in osvojili prvo mesto, s tem pa glasno napovedali boj za sam vrh. Po lanskem neuspehu v Kanadi bodo nevarni tudi Slovaki, ki bodo čez dve leti gostili SP, za katerega se bo prihodnjo pomlad potegovala tudi Slovenija.

Njen selektor John Harrington, ki je še nedolgo nazaj treniral švicarski klub HC Ambri-Piotta, se o favoritih prvenstva ni razgovoril: "Najprej si moram ogledati postave vseh reprezentanc, šele potem bom lahko povedal kaj več. Sicer pa bodo v boju za zlato kolajno kot vedno najmočnejše ekipe. Lahko se zgodi, da bosta v finalu zopet Rusija in Kanada, kdo ve..." Kaj pa gostitelji? "Švicarji bodo resda imeli prednost domačega ledu, to bo za njih velika priložnost za dokazovanje, a vseeno ne verjamem, da se lahko vmešajo med favorite prvenstva." Ameriški strokovnjak, ki je vodil Rise na letošnjih kvalifikacijah za olimpijske igre v Hannovru in diviziji I v Litvi, se je po tritedenskem bivanju s slovensko reprezentanco že vrnil v domovino, zato si tekem v Bernu in Zürichu ne bo ogledal v živo. "Mislil sem, da bom uspel ujeti vsaj kakšen dvoboj, a se je sin, ki je prejšnji teden končal s sezono v Düsseldorfu, že vrnil domov, zato bom izkoristil čas s svojo družino."