Iz javno dostopnih podatkov je namreč razvidno, da je Pivovarna Laško le nekaj mesecev pred prvo od mnogih transakcij s 7,3-odstotnim paketom delnic Istrabenza, ki jih je najbolj donosno preprodalo do tedaj neznano podjetje Microtrust (v lasti Nastje Sušinskega, brata Bavčarjevega svetovalca Kristjana Sušinskega), delnice Istrabenza pospešeno kupovala. Še konec aprila 2007 je imela pivovarna tako v lasti "le" slabe štiri odstotke Istrabenza, ki jih je pridobila tri leta pred tem, po umiku avstrijskega OMV iz koprske družbe. V začetku maja 2008 so nato Laščani svoje lastništvo povečali na 7,3 odstotka, delnice pa so kupili od skupine KD Matjaža Gantarja. Iz pivovarne so takrat sporočili, da njihova naložba v Istrabenz ni strateške, ampak zgolj portfeljske narave.

Pri tem poslu velja opozoriti na najmanj dva podatka. Prvič, Pivovarna Laško je delnice od skupine KD kupila dražje (po ceni 77,5 evra za delnico), kot jih je le nekaj mesecev kasneje prodala. Septembra 2007 jih je namreč kupilo njeno podjetje Plinfin, ki je zanje plačalo le 23,1 milijona evrov oziroma slabih 62 evrov za delnico. Ob tem velja opozoriti, da je tudi borzna vrednost delnice Istrabenza v tem obdobju močno zrasla - z 82 na skoraj 130 evrov (med drugim zaradi priprav Petrola na prevzem Istrabenza). In drugič, da je Pivovarna Laško le nekaj dni po dragem nakupu delnic z blejsko Sportino sklenila opcijsko pogodbo, po kateri naj bi nanjo sčasoma prenesla delež v Istrabenzu. To se je konec poletja 2007 tudi zgodilo, ko je Sportina od pivovarne kupila podjetje Plinfin za borih 7500 evrov.

Čeprav so včeraj iz Pivovarne Laško sporočili, da so z odprodajo delnic Istrabenza "realizirali znaten pozitiven finančni učinek", to drži le za polovico paketa, ki so ga prodali Laščani. Z matematičnim dobičkom so namreč prodali le delnice, ki so jih leta 2004 po ceni 33 evrov kupili od OMV.

Drugi indic, ki kaže na kapitalsko zavezništvo med Šrotom in Bavčarjem, je povezan z drugim delom njunega domnevnega dogovora: Istrabenzovo prodajo delnic Mercatorja Infondu Holdingu. Kot je znano, sta Bavčarjev holding in Banka Koper 18 odstotkov Mercatorja prodala v dveh paketih, prvega 6. septembra 2007. Medtem ko je Bavčar včeraj v sporočilu za javnost pojasnil, da je za delnico iztržil 369 evrov, kar je le tri evre manj od njenega takratnega dnevnega tečaja, podatki kažejo, da je nekaj dni pred sklenitvijo posla vrednost delnice Mercatorja strmo padla. Še zadnji dan avgusta je enotni tečaj delnice najboljšega soseda znašal 419 evrov, v tednu pred sklenitvijo posla med Istrabenzom in Infondom Holdingom pa je njena vrednost padla kar za enajst odstotkov.

To bi v primeru, da razlaga o dogovoru Šrot-Bavčar drži, ustrezalo obema stranema: Laščanom, ker so delnice kupili ceneje (Bavčar je včeraj priznal, da je dogovorjeno ceno poleg vrednotenj določala tudi borzna cena ), in Istrabenzu, ki je s prodajo delnic po "tržni" ceni prikril dejstvo, da bi lahko zanje iztržil tudi višji znesek. Mimogrede, delnice od Istrabenza ni kupila Pivovarna Laško, ampak njen največji lastnik Infond Holding, ki ga je jeseni 2007 prek verige povezanih podjetij deloma že lastniško obvladoval prav Šrot.

Tretji indic je povezan s časovno komponento dogovorov. Iz kronologije dogodkov gre namreč sklepati, da bi morala Bavčar in Šrot domnevni dogovor "zapreti" že krepko pred septembrom 2007. "Teren" sta namreč pripravila že junija, a sta zaradi odmevnega spora med njima operativno izpeljavo preložila. Sredi julija 2007 sta oba začela zakopavati bojno sekiro - Šrotova ustanovitev Plinfina tako, najbrž ne naključno, sovpada z začetkom pogovorov o ponovnem zbliževanju z Bavčarjem, o katerih smo v Dnevniku poročali pred skoraj dvema letoma.

primoz.cirman@dnevnik.si

 vesna.vukovic@dnevnik.si

suzana.rankov@dnevnik.si