V severnoameriški ligi NBA so v tej sezoni igrali štirje slovenski reprezentanti. Za Raša Nesterovića (Indiana Pacers), Bena Udriha (Sacramento Kings) in Gorana Dragića (Phoenix Suns) so se nastopi že končali, saj se njihova moštva niso prebila v končnico prvenstva lige NBA. Vujačić (Los Angeles Lakers) pa je edini slovenski košarkar v boju za prestižni prstan lige NBA. V rednem delu je v povprečju dosegel šest točk in ujel še dve odbiti žogi. Njegovo moštvo je s 65 zmagami in 17 porazi prvo moštvo zahodne konference.

Los Angeles Lakers se v prvem krogu končnice merijo z ekipo Utah Jazz. V prvem dvoboju konferenčnega četrtfinala so tako Jezerniki slavili s 113:100. Petindvajsetletni Mariborčan Vujačić je v pretekli sezoni igral pomembno vlogo prav v končnici. Ekipa Los Angeles Lakers, ki ima bogato tradicijo, tokrat povsem upravičeno meri na osvojitev naslova lige NBA. Na strani Jezernikov in njegovega glavnega stratega Phila Jacksona pa je tudi statistika, kar je slabo znamenje za tekmece prvakov z Zahoda. Prva zmaga v odločilnih dvobojih končnice je doslej pomenila le eno: da so bili Jezerniki v preostalih dvobojih končnice nepremagani.

Kobe Bryant je v rumenem dresu Jezernikov zadel 24 točk, iz začetne postave sta vsaj 20 točk dosegla še Trevor Ariza (21) in Pau Gasol (20). Zvezdnik Bryant je doslej v svojo košarkarsko statistiko vpisal skupno že 3710 točk, upoštevajoč le tekme, odigrane zunaj rednega dela sezon. Več od njega sta v končnicah za Jezernike dosegala le legendarna Kareem Abdul-Jabbar (4070) in Jerry West (4457).

Na domačem parketu je v zahodnem delu lige v prvem dvoboju konferenčnega četrtfinala slavilo moštvo Denver Nuggets, ki je 113:84 premagalo New Orleans Hornets. Chauncey Billups je blestel, ko je v statistiko obračuna za Denver vknjižil skupno 36 točk.

Prednost domačega igrišča je izkoristilo tudi moštvo vzhodne konference Atlanta Hawks, ki je z visoko razliko ugnalo Miami Heat (90:64). Zato pa se po načrtih ni izšlo v Orlandu, kjer je domače moštvo Magic moralo priznati premoč moštvu Philadelphia 76'ers (98:100). Dwight Howard je bil sicer najboljši strelec, za Magic pa dosegel 31 točk ter 16 skokov.