Razmere je še dodatno zaostril podpredsednik SD in Pahorjev namestnik Patrick Vlačič, ki je dejal, da če bo koalicija razpadla, novega partnerja ne bodo iskali v sedanjem parlamentu, temveč se bodo zavzemali za razpis predčasnih volitev.

Nove Ljubljanske banke ne vodi vlada, ampak uprava banke, ki je za svoje ravnanje odgovorna nadzornemu svetu; temu se kmalu izteče mandat, o usodi predsednika uprave Draška Veselinoviča pa bo odločil novi nadzorni svet. S to izjavo, s katero se je v koalicijskem sporu (ki se je razplamtel po tistem, ko je NLB podaljšala posojilo Infondu Holdingu, prek katerega Boško Šrot obvladuje lastništvo Pivovarne Laško in Mercatorja) postavil na stran LDS, je premier Borut Pahor sprožil še dodatno zaostritev s strani Zares. Minister za gospodarstvo Matej Lahovnik je namreč zagrozil, da bo svet stranke Zares jutri razmislil o izstopu iz koalicije. Kaže, da se je koalicija zaradi NLB in Draška Veselinoviča znašla v najhujši krizi doslej. "Smo v občutljivem času, ko je na preizkušnji zaveza, da se politika ne vtika v gospodarstvo," je v soboto dejal premier Pahor, ki se je v petek kljub viharju v koaliciji izognil izjavam o podaljšanju posojila. Njegova izjava pa je očitno v Zares, kjer so prepričani, da bi bilo treba razmisliti o zamenjavi uprave NLB, pomenila kapljo čez rob. V Zares poudarjajo, da nameravajo vztrajati do konca, na drugi strani pa poleg LDS, ki je s predsednico Katarino Kresal na čelu odločno stopila v bran Veselinoviču (ta je na parlamentarnih volitvah kandidiral na njihovi listi), tudi v SD vztrajajo pri svojih stališčih in ne bodo popustili, očitno tudi na račun obstoja koalicije. Podpredsednik stranke in Pahorjev namestnik Patrick Vlačič je tako včeraj celo že omenjal možnost predčasnih volitev, če bo koalicija razpadla.

"V torek ima stranka Zares izredno sejo sveta in jaz bom presenečen, če se na tej seji ne bo pojavil predlog o izstopu stranke iz koalicije zaradi velikih vsebinskih razhajanj, predvsem pa zaradi razlik med tem, kar je koalicija obljubljala državljanom pred volitvami, in njeno držo po volitvah," je dejal Lahovnik, ki je tudi napovedal možnost, da bo odstopil z ministrskega položaja. V Zares so prepričani, da ne gre za vmešavanje politike v banko, ampak si država preprosto ne more privoščiti, da bi neodgovorno tiščala glavo v pesek in nemo spremljala dogajanje, ki teče okoli reprogramiranja spornih, tako imenovanih tajkunskih kreditov, je ogorčenje zaradi stališč koalicijskih partneric pojasnjeval Lahovnik. Dodal je, da se v zadnjem času vse več ljudi sprašuje, "ne samo, kdo vodi NLB, ampak včasih celo tudi, kdo vodi to državo".

Tako kot Zares so tudi v DeSUS do poteze uprave NLB kritični, vendar pa o tako drastični odločitvi, kot je izstop iz koalicije, očitno ne razmišljajo. Kot poudarja predsednik stranke Karl Erjavec, pričakujejo, da bo novi nadzorni svet razrešil Veselinoviča. V tem trenutku bi vsaka politična kriza samo še poslabšala razmere v Sloveniji, je prepričan Erjavec.

V LDS pa, kot je dejal vodja poslanskega kluba Borut Sajovic, vztrajajo pri tem, da ne v bančništvu, ne v gospodarstvu in ne v policiji politika nima kaj iskati. Kar zadeva kreditiranje tajkunskih posojil, v LDS menijo, da je zgodbo treba presekati, vendar je Draško Veselinovič, ki je na čelu uprave le nekaj mesecev, zadevo podedoval. Sajovic meni, da Lahovnik vidi zadeve ostreje tudi zaradi priprav na volitve v evropski parlament.