Nekateri funkcionarji nordijske smučarske družine nočejo razumeti, da bo zaradi recesije manj denarja za programe: 1.150.000 evrov (za skoke in kombinacijo 650.000, za teke 500.000 evrov). Ker so najpomembnejši programi treningov in tekem, bi največ privarčevali z ukinjanjem profesionalnih funkcij, ki niso nujno potrebne, predvsem pa jih nimajo v alpskem delu smučarske palače v Podutiku. Če bi ukinili funkciji športnega direktorja za smučarske skoke in nordijsko kombinacijo (Franci Petek) ter vodje reprezentanc za smučarski tek (Marko Gracer), ki v stroških pomenita kar desetino nordijskega proračuna, vsebina dela sploh ne bi trpela. Osnovni problem je, da Petek in Gracer nista odgovorna tistemu, ki trži njuno (ne)delo, pač pa članom odbora, ki so izvoljeni zaradi drugih funkcij v panogi. Ne odgovarjata niti zaradi prekomerne porabe denarja (skakalci, tekači in kombinatorci so načrtovano porabo presegli za 90.000 evrov, zato klubi lahko ostanejo brez nagrad), niti zaradi slabosti v piramidi.

Petek, ki je na funkciji že dve leti, za katastrofalne rezultate pa sploh ne odgovarja. Lani se je znebil Finca Arija Pekka Nikkola in pripeljal Matjaža Zupana za dolgoročni projekt z olimpijskimi kolajnami v Sočiju 2014. Ob tem je spregledal, da ima v ekipi izkušene tekmovalce (Peterka, Kranjec, Damjan), s katerimi bi lahko dosegal uvrstitve med deseterico na kratek rok, medtem ko bi Zupan gradil moštvo prihodnosti iz mladih tekmovalcev. Očitno je šikaniranje Peterke, ki so ga porinili v reprezentanco B z željo, da bi obupan čimprej sklenil kariero, čeprav bi moral imeti najvišji status zaradi vseh minulih zaslug. Tekmovalci, ki niso bili v formi (Tepeš), so doma ostajali brez pomoči reprezentančnih trenerjev, ker so tudi po trije potovali na tekme svetovnega pokala (Zakopane). Petek nima ustrezne strokovne izobrazbe za funkcijo in ni solidaren s trenerji, katerim zamujajo plače.

Gracer, sicer vzorni voznik kombija, neracionalno zapravlja denar. Reprezentančno piramido za 2009 je s podporo strokovnega sveta predlagal popolnoma enako lanski ob koncu sezone. Hudač ima eno tekmovalko (Majdič), Korolkevič tri (Fabjan, Višnar, Jezeršek), Norvežan Lundemo pa kar 10, ker vsi želijo trenirati z njim, a je brez spremljevalne ekipe. Nesoglasja med trenerji, ki bodo butnila na plan že ob prvi tekmi svetovnega pokala, če bodo vse ekipe trenirale ločeno, pa je rešil le s predlogom, da bo imel popolne pristojnosti. Že decembra bosta predsednika zbora in odbora znova lahko zasliševala tekmovalce in trenerje po tri dni in noči, kako naprej, če se kljub očitnim in daleč vnaprej predvidenim dogodkom ne bo spremenilo popolnoma nič.