Težko pričakovano finale ni potrdilo nekatera pričakovanja, da bo letošnji boj za najboljšega v domačem prvenstvu izenačeno kot že dolgo ne. Blejska ekipa, ki je bila v minulih sezonah premočna za druga slovenska moštva, je namreč po odhodu nekaterih igralcev v končnici zaigrala močno oslabljena, a tudi tako okrnjena ni dovolila Kanalcem, da bi jih ti presenetili. Prav nasprotno, iz Kanala so ne le odšli s pomembno zmago v gosteh, temveč nasprotniku niso prepustili niti niza.

Prva dva niza sta bila sicer še dokaj izenačena, predvsem začetek prvega, ko sta bila nasprotnika do 15. točke kar osemkrat poravnana. Pred sta si obe ekipi priigrali le največ dve točki prednosti, že na uvodu gostom, precej pozneje pri izidu 15:13 pa tudi domačim. Toda na servis Čebrona je sledil niz petih zaporednih točk branilcev naslova, ki nato prednosti niso več spustili iz rok. Za odločilnega moža tega preobrata se je pravzaprav izkazal Čebron, ki je s svojim tretjim blokom v prvem nizu ACH Volley prvič popeljal do vodstva s štirimi točkami naskoka, kar je pozneje ob drugi izkoriščeni zaključni žogi tudi zadostovalo za vodstvo z 1:0.

V drugem nizu je sprva že kazalo, da so Gorenjci že zlomili odpor gostiteljev. Blejci so namreč takoj povedli s 5:2, na sedmi točki sta bila nato tekmeca na kratko spet skupaj, toda na drugem tehničnem odmoru so gostje spet vodili za štiri. V teh trenutkih pri domačih nikakor ni deloval blok, pa tudi marsikatera nepotrebna napaka, do tega trenutka jih je bilo že šest, se jim je prikradla. Toda Primorci se še niso imeli namena predati. Strnili so vrste in poskrbeli za novo, tretje izenačenje v drugem nizu pri izidu 19:19. Pri 21:21 so domačini preko Luza zamudili lepo priložnost za celo vodstvo, kar se jim je pozneje maščevalo. Gostje so to izkoristili, povedli s 23:21, takšna razlika pa je ostala do konca.

Blejci so v tretjem in hkrati zadnjem nizu začeli izjemno, na prvi tehnični odmor odšli z vodstvom 8:2, visoko prednost pa nato še dolgo držali tudi v nadaljevanju. Bržkone zaradi prepričljivega vodstva so nato državni prvaki v končnici nekoliko popustili in tekmecu dovolili, da se jim je ta nevarno približal na vsega dve točki zaostanka (20:22), a to je bil obenem tudi dovolj glasen alarm za preplah. Hoag, trener Blejcev je bil prisiljen vzeti polminutni odmor, ki pa je bil ravno dovolj, da je tok igre popeljal v ustaljene tire. Gostje so namreč dobili naslednje tri točke, dve, vključno z zaključno, je prispeval Šket, in se zasluženo veselili prve zmage v finalni seriji tekem, v kateri bo zmagal tisti, ki bo prvi trikrat zmagal.