Banke upnice so, kot poudarjajo v sporočilu za javnost, ves čas svojega delovanja aktivno iskale rešitev za nadaljevanje proizvodnje uveljavljenih Mipovih blagovnih znamk da bi tako lahko ohranili delovna mesta. V zadnjih letih so od vodstva in lastnikov Mipa med drugim zahtevale dokapitalizacijo, intenzivno iskanje strateškega partnerja, predvsem pa konsolidacijo organizacije skupine Mip. Kljub temu so se lastniki in vodstvo po navedbah bank namesto zahtevane dokapitalizacije in konsolidacije skupine raje zatekali k dodatnemu zadolževanju.

Banke upnice ob tem poudarjajo, da so si kljub vsemu prizadevale omogočiti nadaljevanje proizvodnje v okviru skupine Mip, vendar to zaradi nepreglednosti poslovanja, navzkrižnih lastništev in interesov, navzkrižnih potencialnih obveznosti ter neobičajnih nabavnih in prodajnih poti ni bilo mogoče, po navedbah bank pa so se pojavljale tudi dileme glede njihovih obveznosti na osnovi prevzemne zakonodaje. Prav zaradi tega nekatere izmed sodelujočih bank razmišljajo celo o sprožitvi ustreznih pravnih postopkov.

Konzorcij bank je v nadaljevanju iskal tudi možnosti v smeri ustanovitve novega podjetja, ki bi prevzelo zdrava jedra programov znotraj Mipa, vključno z delovnimi mesti, poleg tega pa bi najelo tudi potrebne nepremičnine, opremo in blagovne znamke. Kot navajajo banke, so v sodelovanju z neodvisnimi zunanjimi strokovnjaki iz mesno predelovalne industrije celo pripravili poslovni načrt.

V okviru skupine Mip, v katero sodi tudi murskosoboška Pomurka, so bili na predlog organov upravljanja v vmesnem času uvedeni stečajni postopki. Kot navajajo banke, so ti pomembno povečali tveganje pri ustanovitvi nove družbe. Ocena ekonomske upravičenosti po spremenjenih okoliščinah je pokazala, da bi bila tveganja za zagon podjetja zelo visoka in ne bi opravičevala zagotovitve visokih finančnih sredstev, ki bi jih novo podjetje potrebovalo. Neformalni konzorcij se je tako na sredini seji odločil, da projekta ustanovitve nove družbe ne more podpreti.