V finalu se bosta pomerila stara znanca, favorit pa je jasen. To je ACH Volley, ki je Kanalce v tej sezoni premagoval v srednjeevropski ligi in slovenskem pokalu. Razmerje moči se je medtem spremenilo. Pri Blejcih ne bo Jasmina Čuturiča in Sebastijana Škorca, ki sta bila po razočaranju na zaključnem turnirju četverice srednjeevropske lige odstranjena iz ekipe, Delano Thomas pa je bil odpuščen.

»Naš načrt je jasen. Hočemo zmagati, kako bomo prišli do tega, pa ni tako pomembno. Motiva nam ne bo manjkalo. Imamo imenitno priložnost, da negiramo tiste, ki pravijo, da je v našem klubu po znani prevetritvi nastal cirkus. Zavedamo se, da bodo Kanalci neobremenjeni in nabrušeni kot britvice. Ni lepšega kot s prestola sklatiti vodilno ekipo, zato bodo še posebno motivirani,« je povedal kapetan ACH Volleyja Mitja Pleško, ki je v končnici državnega prvenstva spet dobil več priložnosti za igro, kajti ekipa je precej spremenjena, v njej pa je sedaj prostor tudi za kapetana. »Igramo v povsem drugačni postavi, kot smo na začetku sezone. Za nekatere se je sezona začela šele s končnico državnega prvenstva, saj pred tem niso igrali nič. Počasi se spoznavamo. Forma je vse boljša in mislim, da smo lahko optimistični,« je dodal eden najbolj izkušenih odbojkarjev blejskega moštva.
Tako Blejci kot Kanalci so doslej osvojili pet naslovov državnega prvaka. Zmagovalec torej ne bo postal le državni prvak za sezono 2008/09, ampak bo tudi klub z največ »zvezdicami« v zgodovini slovenskega državnega prvenstva. »Resda nismo favoriti, a gremo kljub temu po naslov. Če ne bi imeli takšne miselnosti, ne bi imeli nobenih možnosti. Pričakujem, da bo finale bolj izenačen, kot so bile minule tekme. Zaradi znanih okoliščin ima ACH Volley ožji igralski kader, kot ga je imel na začetku sezone. To je lahko ena od naših prednosti. Ključna bi utegnila biti že prva tekma. Igrali bomo pred domačimi gledalci in če ne bomo zmagali, bomo imeli na drugi in tretji v gosteh zelo težko delo,« je svoje mnenje pred današnjo prvo tekmo v Kanalu razkril eden adutov Salonita Jernej Potočnik.