Zalokar naj bi si leta 2007 s plačevanjem domnevno fiktivnih računov podjetju Mark Net v višini 104.000 evrov omogočil odbijanje vstopnega DDV. Februarja smo poročali, da je davkarija pri domnevno fiktivnem poslovanju (skupno 658.296 evrov) s podjetjem Mark Net zalotila podjetje Maska 55, katerega zastopnik je bil znani igralec in režiser Branko Đurić - Đuro. Davkarija je zaradi tega podala tudi kazensko ovadbo in zadeva je zdaj v rokah policije.

Izginuli Josov poslovni partner

Za podjetje Mark Net smo že februarja zapisali, da je na seznamu davčnih utajevalcev, ki ga vodi davčna uprava. Mark Net je izdajal račune več desetim podjetjem, ob Đurovem zdaj vemo tudi za Zalokarjev Studio Mi. Davčni utajevalec po doslej zbranih podatkih sploh ni imel resursov (tehnike, zaposlencev, prostorov...), da bi takšne storitve lahko opravil, kar je davkarijo pripeljalo do sklepa, da je šlo za izdajanje fiktivnih računov, ki so jih ostala podjetja plačevala. Zalokarjevo podjetje je denimo plačalo štiri račune v skupni vrednosti 104.000 evrov.

Denar so potem razne fizične osebe v imenu Mark Neta še isti dan v gotovini dvigovale z bančnega računa. Šlo naj bi za tipično izogibanje plačevanju DDV in drugih davščin. Zdaj je že ugotovljeno, da Mark Net ni imel ne poslovnih prostorov ne zaposlenih, edina aktivnost podjetja je bila na bančnih računih podjetja - gotovinski dvigi. Podjetje Mark Net je decembra 2006 ustanovil Ivan Brezinšek, ki ga danes že išče Interpol, podjetje pa je sodišče likvidiralo po obvestilu policije.

Zalokar: Dnevnik plačuje krta v Dursu

Josa Zalokarja smo včeraj poklicali na mobilni telefon in ga vprašali, katere storitve je plačeval Mark Netu. Glede na to, da je imelo Zalokarjevo podjetje leta 2007 skupno 424.136 evrov prihodkov, Mark Netu pa je plačalo 104.000 evrov, pomeni, da je bil Brezinšek eden najpomembnejših poslovnih partnerjev Zalokarja. Na naša vprašanja Zalokar ni želel odgovoriti, ker "verjetno že imate vse podatke". Prešel je tudi v protinapad in obtožil Dnevnik, da ima v davčni upravi svojega "krta", ki mu "plačuje za prinašanje davčnih tajnosti". Tako smo ostali brez odgovorov.

S kakšnim podjetjem sta torej poslovala Đuro in Jos? V nadaljevanju navajamo ugotovitev davčnega organa za podjetje Mark Net, da je to "različnim pravnim osebam z navideznimi računi zaračunavalo različno dobavo blaga in storitve z DDV, ki jih ni opravilo. S tem je posameznim pravnim osebam omogočalo odbijanje vstopnega DDV /…/ šlo je za navidezne pravne posle". Prav lahko se torej zgodi, da bo Jos Zalokar zdaj moral plačati DDV, ki je bil odbit na podlagi navideznih poslov. Morebitnega kazenskega pregona po naših podatkih na davkariji tudi ne izključujejo. Durs sicer o tej zadevi ne daje podatkov.