Po prvih treh krogih, v katerih je Slovenija dosegla tri pričakovane zmage in zbrala devet točk, se je prvenstvo v Litvi z današnjim obračunom z Japonsko pravzaprav šele zares začelo. Kajti v boju za prvo mesto, ki na drugoligaškem SP edino omogoča napredovanje med elitno šestnajsterico na svetu, sta Slovenijo čakala še obračuna z Japonsko in Kazahstanom.

Reprezentanci Slovenije in Japonske sta se nazadnje pomerili pred dobrima dvema mesecema: takrat na olimpijskih kvalifikacijah v Hannovru, nekoliko nepričakovano pa so slavili hokejisti iz dežele vzhajajočega sonca. Slovenci so v Nemčiji že vodili z dvema goloma prednosti, na koncu pa so Japonci izenačili in zmagali po kazenskih strelih. Ta poraz je bil Slovencem v opozorilo, da hitrih in "nadležnih" Japoncev ne smejo podcenjevati. Vsi pa so v en glas obljubljali precej boljšo igro kot dan prej s Hrvaško, ko so se dolgo mučili, preden so strli odpor realno slabših tekmecev.

Slovenci so dvoboj začeli podjetneje in si pripravili nekaj polpriložnosti. Prva prednost z igralcem več je ostala neizkoriščena, Japonci pa so vratarja Andreja Hočevarja prvič preizkusili s strelom Šuheija Kuja v šesti minuti. Ob izteku te minute pa so Slovenci, ki so tokrat prvič na tem SP igrali v belih dresih, povedli. Večino dela je opravil Marcel Rodman, pred vrati se je z obratom učinkovito rešil japonskega branilca in podal na drugo stran, kjer Andreju Hebarju ni bilo težko zadeti. A slovenski tekmeci so hitro pokazali, da se ob minimalnem zaostanku ne nameravajo predati. Ob izključitvi Žige Panceta so uprizorili pravi naval na slovenska vrata, vendar je Hočevar dobro posredoval in ohranil mrežo nedotaknjeno. V nadaljevanju so bili Japonci za spoznanje boljši, nekajkrat so stisnili Slovenijo v njeno obrambno tretjino, vendar zadetka niso dosegli. David Rodman je imel dve priložnosti v 18. minuti, Marcel Rodman pa prav ob koncu prve tretjine, ko je bil japonski vratar precej daleč od gola, vendar je ostalo pri 1:0.

Že takoj na začetku druge tretjine je imela Slovenija na ledu dva igralca manj. V razmaku 15 sekund sta na kazensko klop sedla Žiga Svete in Jakob Milovanovič. Kazen je prišla hitro; Japonci so v igri 5-3 takoj našli prostor za močan strel, od daleč je bil natančen Aaron Keller, in izid izenačili. Vendar se slovenski tekmeci niso dolgo veselili. Ko je bil na klopi za kaznovane še vedno Milovanovič, je Aleš Mušič na sredini igrišča nepazljivim Japoncem ukradel plošček in sam pridrsal pred vratarja Haruno ter ga spretno ukanil in spet poskrbel za slovensko vodstvo. Slovenci so imeli nato priložnost, da ob igri z igralcem več (prednost so imeli štiri minute zapored) vodstvo še bolj utrdijo. A igra 5-4 ni stekla, še najbolj nevarni so bili strel Marcela Rodmana iz bližine in dva poskusa Mitje Šivica. Pri Japoncih je bil v tem delu najbolj aktiven in bojevit kapetan Takahito Suzuki, vendar njegovi poskusi niso bili dovolj nevarni, da bi ogrozili Hočevarja. V 35. minuti je imel dve lepi priložnosti zapored Hebar, ki je najprej lepo zaposlil Marcela Rodmana, nato streljal še sam, izid pa se ni spremenil.

Zadnja tretjina je ponudila podoben scenarij kot tekma pred dvema mesecema. Japonci so se silovito vrgli v napad in Slovenci so se morali skorajda povem posvetiti le obrambnim nalogam. Še posebej nevarni so bili igralci v črnih dresih ob številčnih prednostih. Takrat se je moral vratar Hočevar izkazati z obrambami, občasno so mu branilci pomagali tudi s požrtvovalnim metanjem pod plošček. Nevaren je bil predvsem strel Daisukeja Obare, deset minut pred koncem pa je Takeši Saito iz bližine poslal plošček povem vzporedno z golovo črto, na slovensko srečo se je na drugi strani vrat zapeljal nazaj v polje. Le za kratke trenutke so si lahko Slovenci v zadnjem delu oddahnili, Japonci pa so že minuto in 36 sekund pred koncem tekme iz vrat potegnili Haruno in ga zamenjali s šestim igralcem v polju. Prazen japonski gol pa je pomenil tudi priložnost za dokončno potrditev slovenske zmage: a je David Rodman z velike oddaljenosti zadel vratnico, Hebar pa je bil nekaj sekund pozneje za las nenatančen. Japonski pritisk na koncu vendarle ni obrodil sadov in Slovenci so se lahko zares veselili trdo prigarane zmage.

Slovenija ima zdaj po štirih tekmah 12 točk; toliko jih bo imel zvečer tudi Kazahstan, saj bo danes igral z outsiderjem prvenstva, Avstralijo. Tako bo medsebojna tekma Slovenije in Kazahstana v petek (ob 15.30) pravzaprav nekakšen neuraden finale tega SP s turnirskim sistemom, saj so z drugim porazom Japonci že izpadli iz igre za prvo mesto. Slovencem pa bo nadvse prav prišel tudi prost četrtek, ko bodo imeli na sporedu samo trening.