S pojasnilom zavračamo le nekaj najbolj tendencioznih insinuacij, saj je celotno pisanje treba razumeti z vidika namena, ki ga ima, to pa vsekakor ni objektivna in profesionalna informacija, so nam še sporočili iz Mercatorja.

Celotno sporočilo, ki so nam ga danes posredovali iz Mercatorja, se nahaja v okvirčku.

Dodajmo, da je Mercator na hrvaškem trgu drugi največji trgovec, in sicer takoj za verigo Konzum, ki je v lasti najbogatejšega Hrvata Ivice Todorića. Slednji naj bi bil tudi eden od lastnikov hrvaškega portala Index.hr. Slovenski trgovec ima na Hrvaškem nekaj več kot šestodstotni tržni delež, s Konzumom pa sta zainteresirana za nakup hrvaškega Getroja

Index.hr: Izkorišča Mercator krizo kot izgovor, da iz žepov svojih zaposlenih jemlje denar?

Večini podjetij gospodarska kriza zadaja neozdravljive glavobole. Nekateri, po podatkih hrvaških medijev, tudi Mercator, pa so kljub temu našli učinkoviti „aspirin“. Kot poroča index.hr, je Mercator krizo izkoristil za osiromašenje svojih zaposlenih. Podjetja so plače začela zniževati v začetku leta, medtem ko so zaposleni v Mercatorju za pet odstotkov nižje dohodke prejeli že junija lani zaradi slabih rezultatov poslovanja.

Članom uprave in menedžmenta v Mercatorju so plače za dodatnih pet odstotkov znižali tudi letos, od aprila naprej pa naj bi za pet odstotkov znižali dohodke tudi preostalim zaposlenim v slovenski trgovski verigi na Hrvaškem.

Kriza še pred krizo

„Od 1. januarja 2009 se je za pet odstotkov znižala bruto plača izključno menedžmentu podjetja, ker niso dosegli poslovnih ciljev, kar je zapisano v aneksu k pogodbi o zaposlitvi. Prav tako niso bili izplačani bonusi, ukinili naj bi tudi stimulacije za vse zaposlene v upravi, od 1. aprila pa bo znižanje plač prizadelo tudi zaposlene v maloprodaji. Za ukinitev stimulacij zaposlenim v maloprodaji smo se odločili, da bi lahko omogočili redna delovna mesta in kontinuiteto plač,“ se je odzval Mercator na vprašanje index.hr o znižanju plač, a se hkrati ognil vprašanju o nižanju plač junija lani.

Zaposleni v Mercatorju so ogorčeni. Veliko noč so dočakali s pet odstotkov nižjo plačo in brez velikonočnice in regresa v višini 200 evrov, ki so jih pred tem vsako leto v tem času dobili na račun. Na delovna mesta pa so se še bolj ogorčeni začeli vračati zato, ker naj bi Mercator začel pripravljati seznam odpustitev.

Mercator domnevni seznam ni želel komentirati. Dejali so le, da do sedaj niso prekinili delovnega razmerja z nobenim od zaposlenih za nedoločen čas. Kar pa se tiče zaposlenih za določen čas, je Mercator dejal, da nekatere pogodbe po izteku podaljšajo, nekatere ne. „Glede na to, da so dohodki iz prodaje od začetka leta vse manjši, ni potrebe, da bi zadrževali zaposlene za določen čas, zato jim pogodb ne bomo podaljševali,“ so pojasnili v Mercatorju.

Je predsednik uprave Mercator kvalificiran za delo, ki ga opravlja?

Za slab poslovni rezultat naj bi bilo bolj kot kriza krivo nestrokovno vodenje podjetja in neobstoječa služba za odnose z javnostjo. Z novim predsednikom uprave Hrvojem Štorgo naj ne bi bili zadovoljni niti Slovenci, ki so šele potem, ko so ga zaposlili, ugotovili, da nima visokošolske izobrazbe. Kljub temu Mercator zatrjuje, da je Štorga kvalificiran za delo, ki ga opravlja.

„Hrvoje Štorga je svojo kariero gradil v enem izmed večjih svetovnih podjetij Wrigley, ki posluje v 130 državah. 12 let je za njih na Hrvaškem vodil tržišče za Hrvaško in Bosno in Hercegovino, pet let je bil na Filipinih zadolžen za distribucijo, nato pa v Hongkongu prevzel funkcijo regionalnega direktorja za Azijo. Več let je deloval tudi kot podpredsednik uprave Getroa,“ so sporočili iz Mercatorja.

Mercator leglo nepotizma

V Mercatorju je zelo zanimiv tudi način zaposlovanja delavcev, trdi vir, na katerega se sklicuje index.hr. V slovenski trgovski verigi naj bi vladal nepotizem. „Če v roke vzamete interni imenik članov uprave, kot tudi maloprodaje, boste naleteli na iste priimke. In ne samo to, zaposlovanje nekdanjih in sedanjih partnerjev prav tako v Mercatorjevi politiki zaposlovanja ni izjema,“ trdi vir.